Linkovi

Rusija najavila vojne vježbe na Arktiku


Ruske nuklearne podmornice probijaju se kroz arktički led tokom vojnih vježbi na neodređenoj lokaciji. Fotografiju je objavilo rusko ministarstv odbrane 26. marta 2021.

Rusija je rekla da će ove jeseni provesti strateške vojne vježbe na Arktiku, što je novi znak napora Kremlja da potvrdi svoje prisustvo u toj regiji.

Komanda ruske sjeverne flote najavila je 1. juna "stratešku vojnu vježbu" radi provjere "spremnosti snaga i trupa" koje služe na Arktiku i oko njega.

Dodala je da će vježbe također "osigurati sigurnost" Sjevernog morskog puta.

Sve veća dostupnost prirodnih resursa i navigacijskih puteva na Arktiku, jer ga klimatske promjene čine dostupnijim, pokrenula je globalnu konkurenciju.

Dok Moskva nastoji ostvariti svoj utjecaj na Arktiku, posljednjih godina intenzivirali su se vojni sporovi, a ruske i NATO snage provodile su manevre da pokažu svoje ambicije.

Na sastanku ministara vanjskih poslova Arktičkog vijeća u Rejkjaviku 20. maja, Washington je prikupio podršku za suzbijanje planova Moskve jer preuzima rotirajuće predsjedavanje Vijećem s ciljem uspostavljanja pomorskih pravila na Sjevernom morskom putu i obnavljanja vojnih pregovora na visokom nivou unutar bloka koji čini osam država nakon što su suspendirani 2014. godine zbog ruskog zauzimanja ukrajinskog poluotoka Krim 2014. godine.

Moskva je također ojačala svoje vojno prisustvo posljednjih godina, posebno razmještanjem svojih sistema PVO S-400 u regiji.

Kako se ledeni pokrivač na Arktiku smanjuje, Rusija se također nada da će steći ekonomski utjecaj i iskoristiti kanale Sjeverne morske rute za izvoz nafte i plina na prekomorska tržišta.

Rusija je uložila velika sredstva u razvoj rute, što smanjuje putovanje do azijskih luka za 15 dana u poređenju s korištenjem tradicionalne rute Sueskim kanalom.

XS
SM
MD
LG