Linkovi

Rusiji nove sankcije Zapada zbog eskalacije rata kroz referendume


Glasanje u Lugansku
Glasanje u Lugansku

Sjedinjene Države i njihovi saveznici spremaju se uvesti nove sankcije Rusiji nakon, kako su Zapad i Ujedinjeni narodi nazvali, "lažnim" referendume u četiri ukrajinske regije, a Bijela kuća kaže da bi te mjere zahtijevale "ozbiljnu" ekonomsku cijenu u Moskvi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uvela je 28. septembra novi paket mjera, rekavši da su one osmišljene da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Ne prihvatamo lažne referendume niti bilo kakvu aneksiju u Ukrajini i odlučni smo da nateramo Kremlj da plati cijenu za ovu dalju eskalaciju", rekla je ona novinarima u Briselu.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje dalje zabrane uvoza ruskih proizvoda koje bi Moskvi trebale uskratiti dodatnih 7 milijardi eura (6,7 milijardi dolara) prihoda.

Bijela kuća je saopšila da Sjedinjene Države "nikada" neće priznati pokušaje Rusije da anektira dijelove Ukrajine i da pripremaju nove ekonomske sankcije Moskvi koje će nametnuti "ozbiljnu ekonomsku cijenu Rusiji kada krenu naprijed s aneksijom".

"Nikada nećemo priznati ove ilegalne i nelegitimne pokušaje aneksije", rekla je novinarima 28. septembra sekretar za štampu Karine Jean-Pierre.

"Radićemo sa našim saveznicima i partnerima na nametanju dodatnih ekonomskih troškova Rusiji i pojedincima i entitetima unutar i izvan Rusije".

EU će u potpunosti zabraniti uvoz čelika i čeličnih proizvoda iz Rusije, celuloze i papira, mašina i uređaja, intermedijarnih hemikalija, plastike i cigareta, rekao je diplomata EU.

Sankcije bi takođe zabranile izvoz robe iz EU koja se koristi u avijaciji, kao što su gume i kočnice, i električnih komponenti uključujući određene poluprovodnike i manje sofisticirane komponente od onih koje su već zabranjene, dodao je diplomata.

Osim toga, rekao je diplomata, prijedlog također ima za cilj zabranu izvoza određene robe koja se može koristiti za mučenje.

Paket sankcija će postaviti pravnu osnovu za ograničenje cijene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim tijelima ruskih državnih kompanija, rekla je von der Leyen.

Nove sankcije bi takođe uključivale ograničenja za 37 pojedinaca i kompanija koje se bave organizovanjem referenduma.

To bi uključivalo zamjenike ministara, poznate ličnosti, muzičare i ljude koji su uključeni u širenje dezinformacija.

Prijedlog je predstavljen ambasadorima EU- 27 zemalja članica, koji bi trebalo da o njemu raspravljaju 30. septembra. Oni će morati da prevaziđu razlike kako bi postigli potrebnu jednoglasnost.

U Washingtonu su dva kreatora američkih sankcija rekla zakonodavcima da se buduće sankcije moraju fokusirati na lišavanje Putina onoga što mu je potrebno da finansira i vodi rat.

Ovo uključuje prihod od ruske prodaje nafte i gasa i pristup globalnim mrežama snabdevanja za popunu njegove vojske.

Elizabeth Rosenberg, pomoćnica ministra finansija, naglasila je da bi Sjedinjene Države trebale biti "lasersko fokusirane" na to da Rusiju izgladnjuju energetskim profitom.

Rosenberg je svjedočio 28. septembra pred Komitetom za vanjske poslove Senata zajedno s Jamesom O'Brienom, šefom Ureda za koordinaciju sankcija Stejt departmenta, dok su senatori žalili da prve runde sankcija nisu pogodile Moskvu tako snažno ili brzo kao što je administracija predviđala.

Rosenberg je rekao zakonodavcima da bi Rusija trebala biti u fiskalnom deficitu do kraja godine, ali za sada se rublja snalazi daleko bolje nego što su Sjedinjene Američke Države predviđale, a inflacija i njeni nivoi na berzi nisu u suprotnosti s onima u drugim zemljama.

Rosenberg i O'Brien pozvali su na jaču akciju protiv Rusije dok se američki i evropski zvaničnici pripremaju da nametnu sistem ograničenja cijena za ruski izvoz pomorske nafte. Sistem bi bio dizajniran da zadrži rusku naftu na svjetskom tržištu. Arhitekti plana kažu da bi se time izbjeglo još veće povećanje cijena, dok bi se istovremeno snizila cijena koju Rusija dobija za svoj izvoz.

Sljedeći korak mora biti udvostručenje globalnih mreža za nabavku oružja koje Rusija koristi za dopunu svog oružja i tehnologije za rat u Ukrajini, rekli su Rosenberg i O'Brien.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG