Linkovi

Ukrajina traži izolaciju Rusije i dodatnu vojnu pomoć za svoje snage


Ukrajinske spasilačke ekipe odnose tijelo žene poslije ruskog napada na školu u oblasti Luganska, 28. septembar 2022.
Ukrajinske spasilačke ekipe odnose tijelo žene poslije ruskog napada na školu u oblasti Luganska, 28. septembar 2022.

Ukrajina je pozvala svoje saveznike da jasno stave do znanja Rusiji da će "njeni pokušaji da anektira, ucjenjuje i postavlja ultimatume" samo doprinijeti većoj podršci ukrajinskoj strani u konfliktu, koji je počeo februarskom invazijom ruskih snaga na Ukrajinu.

"Ukrajina poziva EU, NATO i Grupu 7 da momentalno i značajno povećaju pritisak na Rusiju, uključujući i uvođenje novih strožih sankcija i da značajno povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući i da nam obezbijede tenkove, borbene letjelice, oklopna vozila, artiljeriju dugog dometa i opremu za protivavionsku i protivraketnu odbranu", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Apel je uslijedio u trenutku kada je su lideri oblasti Lugansk i Herson, koje je postavila Rusija, pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da anektira te teritorije, na osnovu onog što su nazvali podrškom stanovništva.

Zvaničnici koje je postavila Rusija naveli su da je 93 odsto birača na petodnevniom referendumu u Zaporožju podržalo aneksiju, 87 procenata u Hersonu, 98 u Lugansku i 99 odsto u Donjecku. Zajedno te četiri oblasti čine 15 procenata ukrajinske teritorije.

Ukrajina, SAD i druge zapadne zemlje odbacile su referendume kao nezakonite i malo je vjerovatno da oni budu međunarodno priznati.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN u utorak da Rusija mora da bude međunarodno izlovana zbog svojih lažnih referenduma u Ukrajini.

"Postoji samo jedan način da se sve ovo zaustavi", rekao je Zelenski tokom video obraćanja. "Prvo, to je potpuna izolacija Rusije kao odgovor na sve ono što radi".

Dodatne sankcije bi trebalo da se uvedu Moskvi, rekao je Zelenski, i trebalo bi joj ukinuti pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN i suspendovati joj članstvo u svim međunarodnim institucijama.

"Aneksija zauzetih teritorija… predstavlja najbrutalnije kršenje Povelje UN", naveo je ukrajinski lider. "To je pokušaj da se ukrade teritorija druge zemlje. Radi se o pokušaju da se izbrišu norme međunarodnog prava".

Ukoliko Moskva bude anektirala ove teritorije, rekao je Zelenski, to će "značiti da nema o čemu da se priča sa predsjednikom Rusije".

Podsekretarka UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo rekla je članovima Savjeta bezbjednosti da ovi referendumi ne predstavljaju "iskreno izražavanje volje stanovništva".

"Unilateralni potezi s ciljem da se obezbijedi privid legitimiteta u pokušaju da jedna država na silu oduzme teritoriju drugoj, dok tvrdi da to predstavlja volju naroda, ne mogu se smatrati zakonitim prema međunarodnom pravu", rekla je Dikarlo.

"Kijev sada odbacuju ne samo građani Krima i Donbasa, nego i oni u oblastima Herson i Zaporožje", rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN ambasador Rusije Vasilij Nebenzija i dodao:

"Ovaj proces će se nastaviti ukoliko Kijev ne prepozna svoju grešku i svoje strateške greške i ne počne da sluša interese svog naroda, a ne da slijepo izvršava volju onih koji ih koriste".

U Ukrajini i na Zapadu postoji zabrinutost da će - ukoliko teritorije budu anektirane - predsjednik Rusije Vladimir Putin tvrditi da je svaki pokušaj Ukrajine da ponovo osvoji te dijelove u stvari napad na Rusiju.

Diplomatska akcija

SAD i Albanija podelijile su članicama Savjeta bezbjednosti nacrt rezolucije, kojom se osuđuju referendumi, pozivaju zemlje da ne priznaju promijenjeni status Ukrajine i vrši pritisak na Rusiju da povuče svoje trupe iz te zemlje.

"Ukoliko Rusija izabere da zaštiti sebe od odgovornosti ovdje u Savjetu bezbjednosti, mi ćemo se onda obratiti Generalnoj skupštini UN kako bi poslalai jasnu poruku Moskvi", rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild.

"Svijet mora da bude ujedinjen i brani Povelju Ujedinjenih nacija".

Američka ambasadorka rekla je novinarima poslije sastanka da se nada da će se glasanje u Savjetu bezbednosti obaviti krajem ove ili početkom sljedeće nedelje.

"Pozivamo sve članice UN - svakog kome principi suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepromjenljivosti granica nešto znače - da se suprotstave potezima Rusije, osude referendume i njihove rezultate, i da nikad ne priznaju bilo koji pokušaj da se Ukrajini ukrade teritorija nasiljem i terorom", rekao je ambasador Albanije Ferit Hodža.

Neke informacije u ovoj priči dobijene su od AP-a, AFP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG