Linkovi

Zvaničnici: 98.000 Rusa ušlo u Kazahstan od objavljivanja mobilizacije


Rusi u redu za registraciju u centru za javne usluge u Almatiju, u Kazahstanu, 27. septembar 2022. (Foto: AP/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ)
Rusi u redu za registraciju u centru za javne usluge u Almatiju, u Kazahstanu, 27. septembar 2022. (Foto: AP/Vladimir Tretyakov/NUR.KZ)

Oko 98.000 Rusa prešlo je u Kazahstan u nedelji otkad je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio da počinje djelimičnu mobilizaciju rezervista, kako bi se borili u Ukrajini, saopštili su zvaničnici u Kazahstanu.

U međuvremenu, muškarci u Rusiji koji žele da izbjegnu da budu pozvani u rezervni sastav nastavljaju da bježe, kako avionom tako i kopnenim putem, najčešće u susjedne zemlje.

Kazahstan i Gruzija, koje su obje bile dio nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, kako izgleda, postale su najpopularnije destinacije za one koji prelaze granicu u kolima, na bikiciklu ili pješke.

Oni koji imaju vize za Finsku ili Norvešku, takođe odlaze iz Rusije kopnenim putem. Avionske karte za odlazak u inostranstvo su planule, uprkos dramatično visokim cijenama.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da bi svega oko 300 hiljada ljudi sa prethodnim iskustvom u borbama ili drugom vrstom vojne službe trebalo da bude pozvano, ali iz različitih ruskih oblasti stižu izvještaji da regruteri skupljaju i one koji ne spadaju u te grupe. To je podstaklo strahovanja od mnogo šire mobilizacije, zbog čega su gomile muškaraca svih uzrasta i porijekla pojurile na aerodrome i granične prelaze.

Objavljujući broj ruskih državljana koji su prešli granicu, ministar unutrašnjih poslova Kazahstan Marat Ahmetžanov naveo je da vlasi neće vratiti kućama one koji pokušavaju da izbjegnu mobilizaciju, ukoliko nisu na međunarodnim listama osoba koje se terete za krivična djela.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev naredio je svojoj vladi da pomogne Rusima koji ulaze u zemlju "zbog trenutne beznadežne situacije".

"Moramo da ih zbrinemo i osiguramo im bezbjednost. To je političko i humanitarno pitanje. Dao sam zadatak vladi da preduzme neophodne mjere", rekao je Tokajev i dodao da će Kazahstan održati razgovore sa Rusijom u vezi sa tom situacijom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG