Linkovi

Evropska unija osudila 'falsificirani' ishod ruskog referenduma u Ukrajini


Referendum on joining of Russian-controlled regions of Ukraine to Russia, in Sevastopol
Referendum on joining of Russian-controlled regions of Ukraine to Russia, in Sevastopol

"EU osuđuje održavanje nezakonitih 'referenduma' i njihov krivotvoreni ishod. Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, usred sistemskih kršenja ljudskih prava", napisao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na Twitteru.

Zvaničnici u četiri regije u Ukrajini pod okupacijom Moskve u utorak, 27. septembra, proglasili su pobjedu na ilegalnom referendumu za spajanje s Rusijom.

Rusija je organizirala referendum u četiri okupirane regije, što Ukrajina, Zapad i Ujedinjene nacije ne priznaju i dodaju da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Poveljom UN-a.

"Lažni referendumi. Lažni rezultati. Ne priznajemo ni jedno ni drugo", poruka je koju je objavio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel objavio je na Twitteru.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je nazvao rererendum "očiglednim kršenjem međunarodnog prava" koje "nema legitimitet".

Lokalno biračko tijelo u južnoj regiji Zaporožje saopćilo je da se 93,11 posto birača odlučilo za rusku aneksiju nakon što su svi glasački listići prebrojani. Navodi se i da je ovo preliminarni rezultat.

U Hersonu, također na jugu, vlasti su saopštile da se 87,05 posto birača odlučilo za pripajanje Rusiji nakon što je završeno prebrojavanje glasova.

U istočnoj regiji Luganjsk koju kontrolišu proruski separatisti, prebrojano je 91,2 posto glasova, a većina od 98 posto je za pripajanje Rusiji, prema lokalnim vlastima. Navode i da je u Donjecku 99 posto građana glazalo za.

"Jasno je" da će se Luganjsk vratiti u rusko okrilje, rekao je na Telegramu Leonid Pasečnik, lider samoproglašene Narodne Republike Luganjsk.

Vlasti koje je instalirao Kremlj u tim regijama već tvrde da su glasački listići otišli Rusiji.

Procjenjuje se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin u petak, 30. septembra, mogao proglasiti te regije anektiranim dijelovima Rusije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG