Linkovi

Dan 16: Na ruskom udaru novi gradovi, do sada stradalo više od 560 civila


Eksplozija u stambenoj zgradi u Mariupolju, Ukrajina, u petak, 11. marta 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Eksplozija u stambenoj zgradi u Mariupolju, Ukrajina, u petak, 11. marta 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Veliki vojni ruski konvoj se preraspodijelio oko Kijeva, koji se sprema za napad. Rusi su proširili vojne napade, pa su sada na udaru gradovi u centralnoj i zapadnoj Ukrajini. Koridor iz Marijupolja i dalje nije uspostavljen.

EU udvostručila vojnu pomoć Ukrajini

Lideri Evropske unije (EU) složili su se 11. marta da pojačaju pritisak na Moskvu sastavljanjem novog paketa sankcija kako bi je kaznili za invaziju na Ukrajinu i da udvostruče vojnu pomoć EU Kijevu dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva Brisel da "učini više" za njegovu zemlju.

Najviši diplomata EU Josep Borrell rekao je 11. marta da su se lideri EU, koji su prisustvovali dvodnevnom samitu u Versaju, kod Pariza, dogovorili da ulože dodatnih 500 miliona eura u fond vojnu pomoć Ukrajini.

SAD ukidaju povlašteni trgovinski status Rusije

Američki predsjednik Joe Biden u petak je objavio da će Sjedinene Države, uz G7 i Evropsku uniju, ukinuti Rusiji status povlaštenog trgovinskog partnera da bi je kaznile zbog invazije na Ukrajinu.

Joe Biden
Joe Biden

"Svaka od naših zemalja preduzeće korake da Rusiji ukine status povlaštenog trgovinskog partnera. Taj status znači da su se dvije zemlje saglasile da trguju jedna sa drugom pod najboljim mogućim uslovima - niske tarife, mali broj trgovinskih prepreka i najveći mogući dozvoljeni uvoz", naglasio je Biden u obraćanju u Bijeloj kući.

Opširnije:

Novinar RSE povrijeđen u ruskom napadu blizu Kijeva

Novinar Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) Marian Kušnir zadobio je potres mozga u ruskom raketnom napadu na ukrajinske snage blizu Kijeva u ranim jutarnjim satima 11. marta.

Kušnir, koji je pratio jedinicu ukrajinske vojske, izvijestio je da se napad dogodio oko tri sata ujutro u gradu Barišivka, oko 35 kilometara istočno od glavnog grada.

Kušnir je rekao da je broj drugih žrtava tog napada neutvrđen, ali da nema poginulih. Pomoć su pružili lokalni radnici hitne pomoći i vojni medicinari.

Kušnir za RSE radi od 2015. godine i izvještava o ruskoj invaziji na Ukrajinu otkako ju je 24. februara započela Moskva.

Borbe na području Kijeva su posljednjih dana postale intenzivnije budući da ruske snage nastoje opkoliti grad koji pruža jak otpor.

UN: Poginula 564 civila u Ukrajini

Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) saopštila je 11. marta da je potvrđena smrt 564 civila u Ukrajini od početka ruske invazije, uključujući 41 dijete.

Smatra se da je broj žrtva znatno veći, jer još ne mogu da potvrde izveštaje iz oblasti u kojima su intenzivni sukobi u toku, saopštio je OHCHR, prenosi RSE.

Uzrok pogibije većine civila je eksplozivno oružje, uključujući granatiranje teškom artiljerijom, projektilima i vazdušnim udarima, dodaje se.

Putin: Prestanak napada kada zapad ispuni zahtjeve

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ima "nekavog napretka" u pregovorima Moskve i Kijeva, ali da će sukob u Ukrajini biti okončan kada Zapad bude ispunio zahtjeve Rusije.

Na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Kremlju, Putin je rekao da zapadne sankcije neće zaustaviti razvoj Rusije, već da će je ojačati.

Opširnije:

Mapa AFP-a pokazuje glavne ruske napade u Ukrajini

Putin odobrio dolazak dobrovaljaca sa Bliskog istoka u Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je zeleno svjetlo za dolazak boraca sa Bliskog istoka da se bore protiv Ukrajine.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Na sastanku sa članovima Savjeta za bezbjednost, ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je da na Bliskom istoku ima 16.000 dobrovoljaca koji su spremni da se bore na strani ruskih snaga u Donbasu, istočnoj Ukrajini.

Ukrajina se nada otvaranju humanitarnog koridora iz Marijupolja

Konvoj od oko 225 ljudi u 50 automobila i autobusu, uspio je da izađe iz grada Enerhodara i uputio se u Zaporožje.

Mariupolj, 20, mart 2022.
Mariupolj, 20, mart 2022.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će humanitarni koridori biti otvoreni iz Kijeva, Sumija, Harkova, Marijupolja i Černiva.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da nijedan civil nije uspio da napusti Marijupolj, dok je iz drugih gradova evakusano skoro 40.000 ljudi.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju da krše dogovoreni prekid vatre i onemogućavaju otvaranje humanitarnih koridora.

Dvoje poginulih u Lucku nakon ruskog napada

Dva ukrajinska vojnika su poginula, a šest je povrijeđeno u ruskom napadu na grad Luck, saopštio je šef regionalne administracije Jurij Pohuljajko.

Rusija je saopštila da je u petak pogodila vojne aerodrome u zapadnim ukrajinskim gradovima Lucku i Ivano-Frankivsku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruski proširuje napade

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak reagovao je na eskalaciju ruskih napada širom zemlje.

U tvitu je naveo: "Ukrajinski veliki gradovi ponovo su podvrgnuti razornim udarima".

Dodao je da je do prvog granatiranja došlo u Lucku, dok su tri "snažne eksplozije" pogodile Ivano-Frankivsk, a Dnjepar je također bio na udaru.

"Ruski destruktivni rat protiv civila i velikih gradova se nastavlja", rekao je.

Preraspodjela konvoja kod Kijeva

Na satelitskim snimcima vidi se da se veliki ruski vojni konvoj, posljednji put viđen sjeverozapadno od Kijeva blizu aerodroma Antonov, u velikoj mjeri razbio na manje dijelove i preraspodijelio, saopštila je privatna američka kompanija Maxar Technologies. Konvoj je bio dug 64 kilometra, izvještavaju AP i Reuters.

Tenkovi su viđeni u gradovima blizu aerodroma Antonov sjeverno od Kijeva, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru.

Konvoj se početkom prošle nedjelje formirao izvan Kijeva, ali je njegovo napredovanje po svemu sudeći usporeno, dok su stizali izvještaji o nestašici goriva i hrane. Američki zvaničnici kažu da su ukrajinski vojnici također gađali konvoj antitenkovskim projektilima.

Borci Ukrajinske teritorijalni odbrane na Trgu nezavisnosti u Kijevu 2. marta 2022.
Borci Ukrajinske teritorijalni odbrane na Trgu nezavisnosti u Kijevu 2. marta 2022.

Kijev se sprema za napad a gradonačelnik je izjavio da je glavni grad Ukrajine praktično postao tvrđava koju štite naoružanin civili.

Za to vrijeme, kako iz Arlamova u Poljskoj izvještava dopisnik Glasa Amerike Henry Ridgwell, američki vojnici su raspoređeni u planinama istočne Poljske, na samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice. To ih stavlja u veliku blizinu lokacija koje su nedavno bile mete ruskih vazdušnih udara u zapadnoj Ukrajini. Raste strah od slučajnog kontakta američkih i ruskih vojnika, i uspostavljena je specijalna telefonska linija da bi se izbjegao taj scenario.

U međuvremenu, ruski avioni su bombardovali Institut za fiziku i tehnologiju u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu, izjavio je jedan ukrajinski zvaničnik, kako prenosi Reuters. U institutu se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor, rekao je Anton Gerašenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova, dodajući da se tu nalaze "izvori radijacije korišteni za naučne svrhe."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG