Linkovi

Potpredsjednica SAD podržala istragu protiv Rusije zbog ratnih zločina


Kamala Harris
Kamala Harris

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris u četvrtak je podržala pozive da se sprovede međunarodna istraga Rusije zbog potencijalnih ratnih zločina tokom invazije na Ukrajinu, pozivajući se na "zločinačko" bombardovanje civila, uključujući i porodilište u Marijupolju.

Harris je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom u Varšavi, gdje je došla da bi potvrdila američku podršku saveznicima na istočnom krilu NATO-a, oštro osudila ruski vazdušni napad na porodilište i scene okrvavljenih trudnica koje se evakuišu, kao i druge napade na civile. Međutim, nije direktno optužila Rusije da je počinila ratne zločine.

"Apsolutno bi trebalo da bude istrage i svi bi to trebalo da pratimo. Nema sumnje da je svjetska pažnja usmjerena na ovaj rat i na ono što što je Rusija uradila kada je riječ o agresiji i ovim zvjerskim zločinima", rekla je Harris i podsjetila da su Ujedinjene nacije već počele proces istrage optužbi.

Duda je naglasio da je "očigledno da Rusi čine ratne zločine u Ukrajini". Dodao je da prema njegovom mišljenju invazija "ima obilježja genocida - sa ciljem da se eliminiše i uništi jedna nacija".

Harris je pozdravila Poljake zbog prijema gotovo 1.5 miliona izbjeglica od ruske invazije na Ukrajinu prošlog mjeseca.

"Gledam ili čitam o radu prosječnih građana kojji rade izvanredne stvari i prenosim im zahvalnost američkog naroda", naglasila je prethodno Harris tokom susreta sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, nekoliko sati nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio prijedlog budžeta, koji obuuhvata 13,6 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i njene evropske saveznike.

Prijedlog obuhvata 6,8 milijardi dolara za brigu o izbjeglicama i drugu ekonomsku pomoć saveznicima.

Duda je upozorio na "izbjegličku katastrofu" ako Poljska ne dobije veću pomoć za smještaj i hranu za Ukrajince koji bježe od konflikta. Poljski predsjednik naglasio je da je od Harris tražio da SAD "ubrzaju" proces za ukrajinske izbjeglice koje žele da idu u Ameriku gdje možda imaju porodice.

"SAD su apsolutno spremne da urade što mogu i moramo podržati Poljsku kada je riječ o teretu koji podnosi", istakla je Harris.

Potpredsjednica SAD takođe je razgovarala sa ukrajinskim izbjeglicama koje su pobjegle u Poljsku zbog ruske invazije. Tokom posjete Varšavi trebalo bi da se sastane i sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom koji proteklih dana boravi u evropskim zemaljama gdje sa saveznicima razgovara o Ukrajini.

Međutim, njena posjeta Poljskoj je u sjenci različitih stavova Wasingtona i Varšave u pogledu poljskog plana da lovce ruske proizvodnje pošalje u bazu u Njemačku, za potrebe Ukrajine, što je Pentagon u srijedu definitvno odbacio.

Poljska je objavila prijedlog bez konsultacija sa Amerikom, a nekoliko dana nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da Bidenova administracija razmatra prijedlog prema kojem bi Poljska snabdela Ukrajinu borbenim avionima, u zamjenu za američke da bi nadoknadila gubitak. Međutim, poljski zvaničnici insistiraju na tome da se avioni premjeste u okviru NATO-a.

Pentagon je u srijedu odbacio tu mogućnost, navodeći da bi zbog toga postojao "visoki rizik" od eskalacije rata. Međutim, Harris je u svom obraćanju odbacila navode o tenzijama između SAD i Poljske.

"Želim da budem veoma jasna - SAD i Poljska su jedinstvene u pogledu onog što radimo i što smo spremni da uradimo da bi pomogli Ukrajini i njenom narodu", poručila je potpredsjednica SAD.

Harris će u petak posjetiti Bukurešt, gdje će se sastati sa rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG