Linkovi

Biden i Erdogan traže trenutni prekid ruske agresije na Ukrajinu


Arhiv - Erdogan i Biden
Arhiv - Erdogan i Biden

Predsjednici Sjedinjenih Država i Turske, Joe Biden i Recep Tayyip Erdogan, su u telefonskom razgovoru istakli potrebu za trenutnim prekidom ruske agresije na Ukrajinu i pozdravili koordinisan međunarodni odgovor na krizu, saopštila je Bijela kuća.

Dvojica državnika, navodi se u saopštenju, potvrdili su podršku vlastima i građanima Ukrajine.

"Predsjednici su razgovarali o zajedničkoj zabrinutosti zbog ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu", ukazano je u tekstu.

Biden i Erdogan su, kako je navedeno, pozdravili koordinisan međunarodni odgovor na krizu.

"Predsjednik Biden izrazio je zahvalnost za napore Turske da podrži diplomatsko rješenje sukoba, kao i nedavne angažmane Turske sa regionalnim liderima koji pomažu u promovisanju mira i stabilnosti", navodi Bijela kuća, napomenuvši da su predsjednici dvije države razmatrali i mogućnosti jačanja bilateralnih veza.

U saopštenju iz kabineta predsednika Turske ukazano je da je Erdogan Bidenu ukazao je na značaj da Ankara nastavi dijalog sa Ukrajinom i Rusijom kako bi se spriječilo pogoršanje krize.

"Uloga Turske kao posrednika u pronalaženju rješenja je važna", navodi se u saopštenju.

Također, ukazano je da je Erdogan Bidenu prenio da se ukinu, kako ih je označio, nepravedne sankcije uvedene turskoj odbrambenoj industriji.

Sjedinjene Države uvele su 2020. sankcije Ismailu Demiru i turskom Odbrambenom direktoratu zbog nabavke ruskih raketnih sistema S-400.

Turska je članica NATO-a od 1952. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG