Linkovi

EU: Bez brzog članstva Ukrajine


Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Lideri Evropske unije prenijeli su Ukrajini u četvrtak da nema brzog načina za tu zemlju da se pridruži EU, čime su ugasili nade Kijeva dok se suočava sa invazijom ruskim snaga, prenosi AFP.

"Brz pristupanje ne postoji", poručio je holandski premijer Mark Rutte uoči samita EU u Francuskoj, iznijevši stav nekoliko članica.

"Želim da se usredsredim na ono što možemo da uradimo za ukrajinskog predsjednika večeras, sutra, a pristupanje Ukrajine EU je nešto dugoročno, ako se uopšte dogodi", dodao je Rutte.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je uoči samita osudio "sraman i nemoralan ratni čin" nakon ruskog vazdušnog napada na Marijupolj i poručio da "ništa ne opravdava" ono što se dogodilo u tom gradu.

"Veoma sam zabrinut i pesimista sam" u pogledu rata u Ukrajini, naveo je Macron i ocijenio da primirje "nije realno narednih sati".

Lideri EU bi trebalo da na samitu postignu saglasnost o smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, mada su podijeljeni u pogledu pitanja da li da ograniče cijene gasa i sankcionišu uvoz ruske nafte, prenosi agencija Reuters.

Očekuje se da se lideri na dvodnevnom samitu dogovore o faznom ukidanju upotrebe ruske nafte, gasa i uglja, ali se ne precizira do kada, navodi se u nacrtu saopštenju u koji je Reuters imao uvid.

Lideri će usaglasiti korake kao što su povećanje uvoza prirodnog tečnog gasa (LNG) i brže upotrebe obnovljivih izvora energije.

Članice EU su mnogo više zavisne od ruskih energenata - iz Rusije uvoze 40 odsto ukupnih zaliha gasa, 27 odsto nafte i 46 procenata uglja.

Za sada, sankcije EU usredsređene su na banke i oligarhe, zabranu ruskih aviona i obustavu izvoza tehnologije. Međutim, neke članice traže embargo na ruske energente.

XS
SM
MD
LG