Linkovi

Rusija dodatno smanjuje isporuke gasa Evropi


Fabrika za skladištenje gasa u centralnoj Njemačkoj (Foto: AP/Michael Probst)
Fabrika za skladištenje gasa u centralnoj Njemačkoj (Foto: AP/Michael Probst)

Rusija je u ponedjeljak zadala novi udarac evropskim zemljama zbog njihove podrške Ukrajini, navodeći da će dodatno smanjiti isporuke gasa kroz svoj najveći gasovod ka Njemačkoj - Sjeverni tok 1.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca je upozorio Zapad da bi sankcije uvedene njegovoj zemlji zbog invazije na Ukrajinu mogle da dovedu do velikog rasta cijene goriva širom svijeta.

Ruski energetski gigant Gasprom je u ponedeljak saopštio da će, postupajući po nalogu agencije za nadzor, protok gasa kroz Sjeverni tok 1 biti smanjen na 33 miliona kubika dnevno, počevši od srijede.

To je polovina uobičajenog protoka gasa, koji već sada iznosi samo 40 posto u odnosu na standardne kapacitete. Prije rata, Evropa je oko 40 procenata svog gasa i 30 odsto nafte uvozila iz Rusije.

Kremlj navodi da su isporuke smanjene zbog popravke i održavanja sistema, kao i zbog zapadnih sankcija, dok je Evropska unija optužila Rusiju da pribjegava energetskim ucjenama.

Nemačka je saopštila da ne vidi tehnički razlog za najnovije smanjenje isporuka. Političari u Evropi su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da presiječe isporuke gasa ove zime, što bi Njemačku gurnulo u recesiju i dovelo do drastičnog povećanja cijena za potrošače koji se već suočavaju sa neprijatno visokim troškovima goriva. Kremlj kaže da Moskva nema namjeru da potpuno presiječe isporuke gasa Evropi.

Rast cijena energenata i globalna nestašica žitarica su među najvećim dalekosežnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu. Zbog njih prijeti glad milionima ljudi u siromašnijim zemljama, posebno u Africi i na Bliskom istoku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG