Linkovi

IFO: Njemačka na rubu recesije, poslovno raspoloženje u padu


Arhiv - Zaposleni u gasnom postrojenju u Birvangu, Njemačka, 10. juna 2022.
Arhiv - Zaposleni u gasnom postrojenju u Birvangu, Njemačka, 10. juna 2022.

Njemački poslovni moral je u julu pao više nego što se očekivalo, pokazalo je istraživanje o poslovnom raspoloženju IFO-a u ponedjeljak, pošto je institut koji ga sastavlja saopštio da su visoke cijene energenata i nestašica gasa koja se naziru doveli najveću evropsku ekonomiju na ivicu recesije.

Indeks poslovne klime instituta IFO pao je na 88,6 što je najniži nivo u više od dvije godine i ispod prognoze od 90,2 u Reutersovoj anketi analitičara. Ispitivanje u junu je marginalno revidirano na 92,2.

"Recesija kuca na vrata. To se više ne može isključiti", rekao je šef istraživanja IFO-a Klaus Wohlrabe.

Njemačka se ove zime suočava sa prijetnjom racionalizacije potrošnje gasa bez presedana u minulim generacijama nakon značajnog pada snabdijevanja iz Rusije, čijeg predsjednika Vladimira Putina Zapad optužuje da koristi energiju kao odgovor na sankcije koje su mu uvedene zbog rata u Ukrajini.

Rusija saopštava da tamo sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" za borbu protiv nacionalista.

Rusija je ovog mjeseca zatvorila gasovod Sjeverni tok 1 koji Njemačku snabdijeva gasom preko dna Baltičkog mora na 10 dana održavanja za koje su neki strahovali da će biti produženo.

Pumpanje je nastavljeno u četvrtak, ali sa samo 40 posto kapaciteta.

Wohlrabe je u intervjuu Reutersu rekao da ako se njemačke isporuke gasa nastave na tom nivou "neće biti recesije".

Međutim, njemački regulator gasne mreže rekao je u petak da će, ako gas kroz gasovod nastavi da se pumpa na samo 40 posto, zemlja morati da preduzme "dodatne mjere" da dostigne 90 odsto skladišnog kapaciteta postavljenog kao cilj da spreči zimu racioniranje.

Vlada je saopštila da će u slučaju racionalizacije dati prioritet stanovnicima u odnosu na korporativni sektor, a indeks IFO od ponedjeljka, koji ispituje oko 9.000 firmi, pokazao je očekivanja da će se poslovanje značajno pogoršati u narednim mjesecima.

"Indeks poslovne klime IFO, kao i indeks menadžmenta nabavke, sada jasno ukazuje na pad nemačke privrede", rekao je ekonomski analitičar Commerzbanke Jorge Kraemer. "Koliko će se loše završiti, nažalost, uglavnom je u rukama Putina."

S&P Global-ov brzi indeks menadžmenta nabavke (PM) za njemačke usluge i njegov indeks za proizvodnju pali su na 49,2 u julu, pokazali su podaci u petak, ispod predviđanja analitičara da će se zadržati iznad granice od 50 koja razdvaja rast od kontrakcije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG