Linkovi

Šefica Evropske komisije upozorava na opasnost potpunog prekida isporuke ruskog gasa


UKRAINE-CRISIS/SWISS
UKRAINE-CRISIS/SWISS

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila je 6.jula da Evropska unija treba da napravi hitne planove kako bi se pripremila za potpuni prekid isporuke ruskog gasa nakon invazije te zemlje na Ukrajinu.

Von der Lejen je najavila da će Komisija sredinom jula objaviti planove za vanredne situacije širom EU kako bi osigurala "protok gasa tamo gdje je najpotrebniji", u slučaju potpunog prekida isporuka ruskog gasa.

EU je već uvela sankcije Rusiji i udaljava se od isporuka koje kontroliše ta zemlja.

Međutim, šefica Evropske komisije upozorila je da EU treba da bude spremna za poremećaje koji dolaze iz Moskve.

"Sada se moramo pripremiti za dalje prekide u snabdijevanju gasom, pa čak i za potpuni prekid isporuke ruskog gasa", rekla je von der Lejen pred zakonodavnim tijelom Evopske unije 6. jula u Strazburu.

Ona je navela da je "očigledno da ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja da koristi energiju kao oružje" i dodala da je Rusija već prekinula isporuke gasa za 12 zemalja članica EU.

"Moramo da obezbijedimo da u slučaju potpunog poremećaja gas teče tamo gde je najpotrebniji. Moramo da obezbijedimo evropsku solidarnost", rekla je šefica Evropske komisije.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je 27-člani blok da preispita svoju energetsku politiku i smanji kupovinu ruske energije.

Rusija je prošlog mjeseca smanjila isporuke gasa Njemačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj i Slovačkoj, navodeći kao razlog tehničke probleme sa gasovodom Sjeverni tok-1.

U junu je Evropska unija u cjelini prvi put ikada uvezla više LNG-a (liquefied natural gas) iz Sjedinjenih Država nego gasa iz gasovoda iz Rusije.

Bez obzira na to, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije Fatih Birol napisao je na Twitteru da "pad ruskih snabdijevanja zahtijeva napore da se smanji potražnja u EU kako bi se pripremila za tešku zimu".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG