Linkovi

Ruski Gazprom proglasio "višu silu" za neke isporuke plina Europi


Ilustracija
Ilustracija

Ruski Gazprom proglasio je višu silu (force majeure) za isporuku plina u Europu najmanje jednom velikom kupcu, navodi se u pismu Gazproma koje će pojačati evropske strahove od nestašice goriva.

Datirano 14. jula i Reuters ga je u ponedjeljak imao na uvid, pravna snaga pisma je da zaštiti Gazprom od isplate kompenzacije za prekid opskrbe, ali riskira eskalaciju napetosti između Rusije i Zapada zbog invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" .

U pismu se navodi da Gazprom, koji ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, ne može ispuniti svoje obveze opskrbe zbog "izvanrednih" okolnosti.

Rečeno je da je klauzula o višoj sili, primijenjena kako bi se poduzeće oslobodilo ugovornih obveza zbog faktora koji su izvan njene kontrole, retroaktivno učinkovita za isporuke počevši od 14. juna.

Trgovački izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti pitanja, rekao je da se pismo odnosi na opskrbu kroz plinovod Sjeverni tok 1, glavnu opskrbnu rutu za Njemačku i šire.

Gazprom nije imao trenutačnih komentara.

Plinovod Sjeverni tok 1 zatvoren je zbog godišnjeg održavanja, koje bi trebalo biti dovršeno 21. jula, ali neki od Gazpromovih evropskih kupaca nervozni su da se opskrba neće nastaviti.

Jedna od njih, austrijska grupacija za naftu i plin OMV, priopćila je u ponedjeljak kako očekuje da će se isporuke plina iz Rusije kroz plinovod Sjeverni tok 1 nastaviti prema planu.

Čak i prije nego što je Sjeverni tok (Nord Stream) započeo s održavanjem 11. jula, Gazprom je 14. juna smanjio isporuke plinovodom ispod Baltičkog mora u Njemačku, navodeći kao razlog kašnjenje turbine koju u Kanadi održava dobavljač opreme Siemens Energy.

Gazpromovo proglašenje više sile na snazi je od 14. juna, oslobađajući ga od bilo kakve naknade za manjkove od tada.

Evropska unija, koja je uvela sankcije Moskvi, ima za cilj prestati koristiti ruska fosilna goriva do 2027., ali želi da se opskrba zasad nastavi dok razvija alternativne izvore.

Opskrba ruskim plinom smanjena je preko glavnih ruta, uključujući one preko Ukrajine i Bjelorusije i kroz Sjeverni tok 1 ispod Baltičkog mora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG