Linkovi

RSE: Kongresmeni SAD uputili Zaevu pismo podrške


Pismo koje je primio makedonski premijer poslato je u ime 20 kongresmena, republikanaca i demokrata.

Komisija za demokratsko partnerstvo Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u pismu upućenom premijeru Makedonije Zoranu Zaevu ohrabruje pristupanje ustavnim promjenama neophodnim za implementaciju Prespanskog ugovora uprkos izazovima nakon referenduma, uključujući kako se navodi, otvorene i prikrivene ruske napore da se dogovor potkopa, prenosi MIA.

Kongresmeni ove komisije, čiji je mandat da sarađuju sa zemljama partnerima SAD na razvoju efikasnih i odgovornih institucija, u pismu makedonskom premijeru i vladi, čestitaju veliku većinu glasova “za” na održanom referendumu i ističu da Kongres SAD ostaje uz građane Makedonije u njihovim težnjama za članstvo u NATO i EU.

“Demokratija nije samo održavanje slobodnih i fer izbora, već se odvija i između dva izborna ciklusa. Sada je vrijeme da svijet vidi energiju demokratije u Makedoniji potvrdom volje birača za njihovu vezu sa zapadnim svijetom”, navodi se u pismu. Američki kongresmeni naglasili su da je spor oko imena sa Grčkom već dugo prepreka na putu ka euroatlantskim integracijama i da je vrijeme da se takvi sporovi prevaziđu kako bi se došlo do kančnog napretka.

Potpisnici ovog pisma ukazuju da Kongres SAD ostaje posvećen bilateralnim odnosima između dvije zemlje (Grčke i Makedonije).

XS
SM
MD
LG