Linkovi

Mattis u Skoplju: Referendum je vaša istorijska šansa


Američki ministar odbrane James Mattis stigao u Makedoniju, Skoplje, 17. septembar 2018.
Američki ministar odbrane James Mattis stigao u Makedoniju, Skoplje, 17. septembar 2018.

Američki ministar odbrane James Mattis u Skoplju je u petak izjavio da je prestojeći makedonski referendum o Dogovoru sa Grčkom o imenu države demokratska istorijska šansa, mogućnost da se uđe u EU i NATO, ali postigne i unutrašnje jedinstvo.

"Nakon što ste nedavno obilježili godišnjicu nezavisnosti, sada treba da se iskoristi demokratska mogućnost za jedno novo jedinstvo", poručio je američki ministar odbrane Makedoncima, u prvoj njegovoj posjeti toj državi kao ministra odbrane, te prvoj posjeti jednog američkog ministra odbrane u posljednjih 14 godina.

Mattis je na konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, rekao kako je Dogovor Makedonije i Grčke o imenu rezultat strpljive diplomatije i kompromisa obje strane. Citirajući njemačku kancelarku Angelu Merkel, ukazao je na to da je "glasanje za referendum najvažniji glas u istoriji Makedonije".​

"Jasan nam je kompleksan politički proces koji predstoji pred vašim narodom i podržavamo vas, naši makedonski prijatelji, u ostvarivanju vašeg demokratskog glasa i odgovornosti da glasate. Kao što generalni sekretar NATO-a Stoltenberg reče prošle sedmice – priodruživanjem NATO-u dobićete ravnopravno mjesto u najuspješnijoj vojnoj alijansi i savezu u istoriji, zajedno sa ostalih 29 država, koje se obavezuju da štite vas i vašu sigurnost", rekao je Mattis.

On je naveo da se Makedonija pokazala kao odgovoran partner i dala važan doprinos globalnom miru i stabilnosti, kroz inicijative poput Jadranske povelje, te misije NATO-a i EU u svijetu, a posebno međunarodnoj misiji u Afganistanu. Mattis je konstatovao i da su odnosi Makedonije i SAD u oblasti odbrane "izrazito jaki i postaju još jači".

Mattis je najavio da će se u petak sresti i sa predsjednikom Makedonije Đorđom Ivanovim.

Makedonski premijer je rekao kako Mattisova posjeta dolazi u važnom vremenu, kada će građani Makedonije na prestojećem referendumu dati svoj glas za prihvatanje Dogovora sa Grčkom.

"Posjeta je još jedna potvrda za ohrabrivanje i afirmisanje našeg strateškog partnerstva i snažan poticaj za ispravnost politike Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Ministarica odbrane Šekerinska posjetu Mattisa ocijenila je kao snažnu potvrdu strateškog partnerstva Makedonije i SAD.

Mattis je ranije rekao da će posjetiti Skoplje da izrazi podršku SAD-a za predstojeći referendum o imenu Makedonije, ali i zabrinutost zbog mogućeg miješanja Moskve u taj proces.

Šef Pentagona je u razgovoru s novinarima u avionu na putu za Skoplje osudio ruske napore da koristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu u Makedoniji koji bi mogao da otvori put zemlje da uđe u NATO, prenosi agencija AP.

Mattis je rekao novinarima da "nema sumnje" da je Moskva finansirala proruske grupe da ne bi uspio referendum o promjeni imena koji se održava ovog mjeseca.

Mattis je treći visoki američki zvaničnik koji u razmaku od dvije sedmice dolazi u Makedoniju da bi izrazio podršku SAD-a referendumu na kojem će građani 30. septembra odlučivati o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za evroatlantske integracije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG