Linkovi

Eskalirala retorika predsjednika SAD i Irana. Javne prijetnje u oba smjera


Iranski predsjednik Hasan Rohani

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je predsjednika SAD Donalda Trumpa da ne sprovodi neprijateljsku politiku prema Teheranu jer "Amerika treba da zna da je rat sa Iranom majka svih ratova". Istovremeno, Rohani nije isključio ni mogućnost pomirenja dve zemlje.

SAD vrše sve jači pritisak na Iran i uvode sankcije Teheranu poslije odluke Donalda Trumpa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Iranski predsjednik Hasan Rohani je rekao da "predsjednik Tramp ne treba da se igra sa lavom, jer bi zbog toga mogao da zažali".

"Amerika treba da zna da je mir sa Iranom majka mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova", rekao je Rohani.

"Niste u poziciiji da okrenete iranski narod protiv bezbjednosti i interesa Irana", kazao je Rohani u odgovoru na spekulacije da Washington radi na destabilizaciji vlade Irana.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, Rohaniju je odgovorio na twitteru. Pišući štampanim slovima, što se u svijetu internet komunikacije smatra vikanjem, Trump je zaprijetio svom iranskom kolegi da će se ako nastavi prijetiti SAD-u suočiti sa posljedicama "kao nikada u istoriji. "

Iranska državna agencija IRNA, glasnik vlade u Teheranu, ocijenila je da upozorenje predsjednika SAD Donalda Trumpa predsjedniku Irana Hassanu Rouhaniju predstavlja "pasivnu reakciju".

Jedan zvaničnik SAD rekao je Reutersu da Trumpova administracija, putem agresivnih govora i komunikacije na internetu, pokušava da pritisne Iran da okonča razvoj nuklearnog programa i podršku militantnim grupama.

Iranski vhovni vjerski vođa Ajatolah al Hamnei je podržao ideju predsjednika Rohanija da Iran blokira izvoz nafte iz drugih zemlja Persijskog zaliva ako njegov izvoz nafte bude ograničen zbog američkih sankcija.

Jedan iranski vojni komandant je ranije ocijenio da je Trampova administracija spremna da izvrši invaziju na Iran.

XS
SM
MD
LG