Linkovi

SAD upozoravaju saveznike zbog poslovnih veza sa Iranom


Arhiv - Zgrada Sekretarijata za finansije u Washingtonu
Arhiv - Zgrada Sekretarijata za finansije u Washingtonu

Saveznici i partneri SAD suočiće se sa "vrlo značajnim rizikom" ukoliko nastave da posluju sa Iranom, uključujući i mogućnost budu pogođeni sankcijama Washingtona.

Sekretarijat za finansije SAD upozorio je u utorak na iransko korišćenje paravan kompanija i ilegalnog finansiranja kako bi se dalje nezabilježeno finansirale štetne aktivnosti, čak i nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma iz 2015. Zvaničnici SAD kažu da očekuju da će Teheran nastaviti takve aktivnosti.

"Iranski režim će prevariti vaše kompanije, podriti integritet vašeg finansijskog sistema i dovesti vaše institucije u rizik od oštrih sankcija, sve do finansiranja terorizma, kršenja ljudskih prava i terorističkih grupa kao što su Hezbolah, Hamas i Huti", rekla je Sigal Mandelker, podsekretarica obavještajne službe za finansiranje terorizma.

"Nastavićemo da gledamo kako Iran koristi prevarantsku taktiku, uključujući isturene i prikrivene kompanije, kako bi zloupotrebljavao tržište u mnogim zemljama", rekla je Mandelker.

Dodatno se potrudite da zaustavite Iran

Ona je ohrabrila saveznike SAD da pojačaju svoje finansijske sisteme i ohrabre svoje kompanije da ulože dodatni napor kako bi se uvjerile da ne pomažu nenamjerno finansiranje onoga što je ona nazvala iranskim zločinačkim aktivnostima širom Bliskog istoka.

"Od naših saveznika i partnera širom svijeta tražimo da pridodaju svoje glasove našima u ocjeni iranske varljive politike zloupotrebe i destrukcije", rekla je.

Mandelker je takođe upozorila da će SAD "izvršiti finansijski pritisak bez presedana" protiv vlade Irana.

"Naše moćne ekonomske vlasti daće režimu jasan izbor: promijenite neprihvatjivu podršku terorizmu, destabilizujućim ativnostima i kršenjima ljudskih prava ili se suočite sa ekonomskim nevoljama", rkela je. "Posljedice naših sankcija će samo biti sve bolnije ukoliko režim ne promjeni svoj kurs".

Predsjednik SAD Donald Trump drži proklamaciju sa njegovom namjerom da se povuče iz JCPOA iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je potpisao u Diplomatskoj sobi u Bijeloj Kući u Washingtonu, 8. maja 2018.
Predsjednik SAD Donald Trump drži proklamaciju sa njegovom namjerom da se povuče iz JCPOA iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je potpisao u Diplomatskoj sobi u Bijeloj Kući u Washingtonu, 8. maja 2018.

Kraj "užasnog, jednostranog sporazuma"

Predsjednik Donald Trump prošlog meseca objavio je da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma između svhetskih sila i Irana iz 2015,, nazivajući ga "užasnim, jednostranim sporazumom za koji je bolje da nikada nije bio napravljen".

Takođe je naredio agencijama SAD da ponovo uvedu sve nuklearne sankcije protiv Teherana.

Ali, evropske zemlje neodlučne su da li da odbace sporazum, takođe poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), omogućavajući vladi Irana da se drži njegovih odredbi.

Zvaničnici Evropske unije takođe su preuzeli korake da zaštite mala i srednja preduzeća koja posluju sa Iranom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG