Linkovi

Iran pozvao zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma da ne prate primjer Sjedinjenih Država


Arhiva - Iranski ministar inostranih poslova, Mohamed Javad Zarif, obraća se medijima nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini u Briselu, 15. maja 2018.
Arhiva - Iranski ministar inostranih poslova, Mohamed Javad Zarif, obraća se medijima nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini u Briselu, 15. maja 2018.

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Javad Zarif nazvao je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma nelegalnim i pozvao druge zemlje potpisnice da ne prate taj primjer.

Iranski državni mediji javili su u nedjelju da je Zarif poslao pismo ministrima spoljnih poslova nacija koje su ostale u sporazumu - Velike Britanije, Kine, Njemačke i Rusije, tražeći od njih da "nadomjeste" Iranu gubitke koje je donijelo povlačenje SAD, ukoliko žele da očuvaju sporazum.

Zarif je nazvao nuklearni sporazum iz 2015. rezultatom "preciznih, osjetljivih i balansiranih multirateralnih razgovora".

"Nelegalno povlačenje Vlade SAD... posebno siledžijske metode koje je upotrebljavala Vlada da dovede druge vlade na svoju liniju, diskreditovale su vladavinu prava i izazvale principe povelje Ujedinjenih nacija i efikasnost međunarodnih tijela", piše Zarif.

Predsjednik Donald Trump objavio je prošlog mjeseca da Sjedinjene Države izlaze iz onoga što je nazvao "užasan, jednostrani sporazum" koji daje sve prednosti Iranu.

Trump je rekao da sporazum, koji je u dijelovima ispregovarala Obamina administracija, omogućava Iranu da obnovi nešto od nuklearnog programa u narednoj deceniji. Takođe, nije uradio ništa da obuzda iranski program balističkih raketa, niti njegovu podršku ekstremistima širom Bliskog istoka, uključujući i sirijski režim.

Trump i izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužuju Iran za kršenje nuklearnog sporazuma - što je tvrdnja koju su pobili međunarodni inspektori.

Trump je prijetio da će da ponovo uvede sankcije Iranu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG