Linkovi

SAD odbile evropske zahtjeve za izuzimanjem od iranskih sankcija


Državni sekretar Mike Pompeo govori u Fondaciji Heritage, konzervativnom think-tanku za javne politike, u Washingtonu, May 21, 2018.
Državni sekretar Mike Pompeo govori u Fondaciji Heritage, konzervativnom think-tanku za javne politike, u Washingtonu, May 21, 2018.

Sjedinjene Države su, navodi se, odbile zahtjeve Evropske Unije za izuzimanjem od sankcija za zemlje koje posluju sa Iranom.

Prema diplomatskim i drugim izvorima, Državni sekretar Mike Pompeo i ministar finansija Steven Mnuchin, napisali su pismo Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj, u kojem stoji da SAD neće omogućiti zaštitu za zemlje koje posluju sa Iranom.

Pompeo i Mnuchin u pismu, o kojem je prvo izvijestile NBC vijesti, kažu da žele da omoguće "do sada nezabilježen finansijski pritisak na Iranski režim."

SAD će omogućiti, dodaje se, ograničene izuzetke koji se odnose na nacionalnu sigurnost i humanitarni rad. Pismo stiže kao odgovor na pošlomjesečni zahtjev tri zemlje.

Ranije ove godine SAD su se povukle iz Iranskog nuklearnog dogovora. Dogovor je trebalo da ograniči iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Planovi SAD-a su da nemetnu jake sankcije početkom avgusta a koje se odnose na automobilski sektor, trgovinu, zlato i druge ključne metale.

Drugi set sankcija treba da počne u novembru. Te sankcije će se fokusirati na iranski energetski sektor, naftnu industriju i centralnu banku Irana.

SAD su upozorile druge zemlje da će se suočiti sa sankcijama ako nastave da posluju u sankcioniranim sektorima iranske ekonomije.

Tvrdi stav Trumpove administracije dio je sve većeg spektra spornih poteza SAD-a prema saveznicima. Na nedavnom putu u Evropi Trump je članovima NATO saveza zamjerio da nisu fiskalno odgovorni. Američki vođa je također kritikovao i način na koji britanska premijerka Theresa May vodi izlazak te zemlje iz Evropske Unije. Uniju je nazvao i "protivnikom u pitanjima trgovine".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG