Linkovi

Američki državni sekretar obećao "najjače sankcije Iranu u historiji"


Državni sekretar Mike Pompeo govori u Fondaciji Heritage, Washington.
Državni sekretar Mike Pompeo govori u Fondaciji Heritage, Washington.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je dalekosežnu listu zahtjeva neophodnih da bi Washington sklopio bilo kakav novi nuklearni sporazum sa Iranom i zaprijetio je sankcijama koje će "obogaljiti" iransku ekonomiju ukoliko Teheran ne promijeni ponašanje.

Pompeo je te zahtjeve iznio u govoru u konzervativnoj fondaciji Heritage, objašnjavajući strategiju Trumpove administracije poslije povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Prema svakom eventualnom novom dogovoru, Iran mora da na neodređeno vrijeme odustane od rada na nuklearnom oružju, okonča proliferaciju balističkih raketa i prestane sa svojim "destabilizujućim aktivnostima" širom Bliskog istoka, insistira državni sekretar SAD.

Ako Iran ne promijeni kurs, SAD će "primjeniti do sada neviđeni finansijski pritisak", upozorio je Pompeo.

"Biće to najjače sankcije u historiji", rekao je Pompeo. "Iranski režim se godinama bori širom Bliskog istoka. Kada naše sankcije budu u punom zamahu, boriće se da održi svoju ekonomiju u životu."

Trumpova administracija obećala je da će ponovo uvesti sankcije koje su podignute 2015. u okviru nuklearnog sporazuma koji su potpisali Iran, SAD i nekoliko evropskih zemalja.

Evropske zemlje održavaju pregovore sa Iranom u nastojanju da spase dogovor, ali nije izvjesno da će taj pokušaj biti uspješan. Međutim, takođe nije jasno da li SAD mogu da izvrše dovoljan finansijski pritisak na Iran bez podrške evropskih kompanija.

XS
SM
MD
LG