Linkovi

Republikanci pokrenuli istrage Bidenove administracije


Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti na pres konferenciji sa ostalim liderima republikanaca u tom domu Kongresa, Eliz Stefanik i Stivom Skalisom, 14. decembra 2022. (AP/J. Scott Applewhite)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti na pres konferenciji sa ostalim liderima republikanaca u tom domu Kongresa, Eliz Stefanik i Stivom Skalisom, 14. decembra 2022. (AP/J. Scott Applewhite)

Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa položila je zakletvu u januaru 2023. godine, što je označilo početak nove ere podijeljene vlasti u Washingtonu. Republikanci su obećali da će ispuniti ulogu Kongresa u nadzoru nad Bijelom kućom.

Ne mislim da ijedan Amerikanac vjeruje da pravda ne bi trebala biti jednaka za sve. A kod ove administracije smo ustanovili da sve što se dogodi prije bilo kojih izbora, o čemu god da je riječ, oni to iskoriste da bi pokušali lažirati… Oni pokušavaju imati različite standarde za vlastita uvjerenja. To ne ide tako u Americi“, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Mekarti.

Istrage republikanaca o administraciji Džoa Bajdena
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Republikanci tvrde da je administracija Joe Bidena zloupotrijebila svoja ovlaštenja, uključujući i upravljanje masovnim migracijama na američkoj južnoj granici.

Mjesec za mjesecom smo postavljali rekorde u broju migranata koji dolaze u našu zemlju“, kaže Džim Džordan, predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma. „Iskreno, mislim da je to namjerno. Ne znam kako bilo ko sa zdravim razumom ili logikom može izvući drugačiji zaključak. Čini se namjernim i planiranim.“

Takođe, republikanci navode da je Bidenova administracija zloupotrijebila federalnu vladu za političke svrhe.

Vratićemo ovaj odbor njegovoj prvobitnoj misiji“, navodi Džejms Korner, član Odbora Predstavničkog doma za nadzor. „A to je da se pobrinemo da novcem poreskih obveznika ne bude loše upravljano, da ne bude zloupotrijebljen ili protraćen. Da osvijetlimo tamu federalne birokratije, da spriječimo korupciju i donošenje odluka radi sopstvene koristi, kako bismo se pobrinuli da naša federalna vlada radi efikasno za američki narod.“

Republikanci planiraju i istrage o predsjednikovoj porodici, uključujući optužbe da je njegov sin Hunter Biden, nepošteno sticao korist zbog očevih pozicija.

Nadzor nad izvršnom vlasti je ključni dio uloge Kongresa i analitičari kažu da su takve istrage česte kada u dva doma Kongresa većinu imaju različite stranke.

Čak i u polarizovanom periodu, kongresne istrage mogu učiniti nešto dobro. Ali da bi imale zaista korisne posljedice, obje stranke moraju sarađivati“, kaže Ken Hju, istoričar Centra Miler sa Univerziteta Virdžinija.

Demokrate kažu da će tokom istraga predsjednik biti meta nepravednih napada.

Velika je šteta što smo vidjeli ovu ekstremnu agendu MAGA republikanaca, koja izgleda nije usmjerena na radne porodice, nego na opoziv i istrage fokusirane na lov na vještice“, rekao je Hakim Džefris, lider demokrata u Predstavničkom domu.

Bilo kakve zakonodavne mjere koje budu rezultat saslušanja u Predstavničkom domu, neće biti usvojene u Senatu, kojeg kontrolišu demokrate.

Tu postoji širok prostor za članove Kongresa da koriste pozive na saslušanja kako bi prisilili ljude da dođu i ragovaraju sa njima, iako niko ne očekuje da se zbog tih istraga dogodi stvarna zakonodavna promjena”, kaže za Glas Amerike Sara Bajnder, politička analitičarka sa Institut Brookings.

Otkriće povjerljivih dokumenata u Bidenovoj kući takođe će dovesti do istrage u Predstavničkom domu, za koju se republikanci nadaju da će predsjednika držati u fokusu u periodu pred izbore 2024. godine.

Istorijski gledano, kongresne istrage mogu da smanje predsjednikovu popularnost. One zaista bacaju mrlju na ono što javnost misli o predsjedniku“, navodi Bajnder.

Prvi obavezujući pozivi, koji su proistekli iz istraga koje vodi Predstavnički dom, upućeni su Sekretarijatu za pravosuđe prošle nedelje.​

XS
SM
MD
LG