Linkovi

Biden posjetio američko-meksičku granicu


Američki predsjednik Joe Biden razgovara s američkim predstavnikom Henryjem Cuellom dok hoda duž granične ograde tokom svoje posjete američko-meksičkoj granici u El Pasu, Teksas, SAD, 8. januara 2023. REUTERS/Kevin Lamarque
Američki predsjednik Joe Biden razgovara s američkim predstavnikom Henryjem Cuellom dok hoda duž granične ograde tokom svoje posjete američko-meksičkoj granici u El Pasu, Teksas, SAD, 8. januara 2023. REUTERS/Kevin Lamarque

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u nedjelju u teksaški grad El Paso kako bi iz prve ruke sagledao priliv hiljada migranata bez dokumenata koji prelaze granicu s Meksikom.

Tokom svoje otprilike četvorosatne posjete pograničnom gradu, Biden se zaustavio na ulaznoj luci Mosta Amerike gdje se sastao sa službenicima carine i granične zaštite i posmatrao kako oni na granici tragaju za drogom, novcem…

Biden je također prošetao dijelom graničnog zida između SAD-a i Meksika koji dijeli teksaški grad od Ciudad Juareza.

Također je posjetio Centar za podršku migrantima okruga El Paso gdje se sastao s lokalnim zvaničnicima i liderima zajednice. Ubrzo je otišao u Meksiko City.

Po dolasku u Teksas, Bidena je dočekao guverner Greg Abbott, koji je Bidenu uručio pismo. Abbott je rekao da pismo „pruža pet rješenja koja već postoje prema važećem zakonu Sjedinjenih Država” koja bi pomogla u osiguranju granice.

Njegova posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je najavio da će po 30.000 Kubanaca, Nikaragvanaca, Haićana i Vencuelanaca mjesečno ulaziti u SAD i da će im biti dozvoljeno da rade legalno do dvije godine ako se prijave iz svoje zemlje, prođu provjeru prošlosti i dokažu da imaju finansijskog podržavaoca u SAD-u.

Ali Biden kaže da će biti deportirani u Meksiko ako ilegalno uđu u SAD, što predstavlja imigracijsku politiku iz doba pandemije koja je navela na zabrinutost širenja koronavirusa i korištena kao razlog za sprječavanje valova migranata koji pokušavaju ući u Sjedinjene Države.

Prije putovanja, Bijela kuća je rekla da će Biden, kojeg republikanski protivnici dugo napadaju kao blag prema sigurnosti granica, procijeniti operacije provođenja u svom prvom odlasku na granicu tokom dvije godine provedene u Bijeloj kući.

Rečeno je da će se predsjednik sastati s lokalnim zvaničnicima koji su razmatrali dolazak „historijskog broja migranata koji bježe od političkog ugnjetavanja i nasilja bandi” u četiri zemlje.

Ali hiljade migranata bez dokumenata također stižu iz drugih mjesta, uglavnom, ali ne isključivo iz zemalja Centralne Amerike. Mnogi migranti su administrativno obrađeni na granici, ali im je dozvoljeno da uđu u SAD uz obećanje da će se pojaviti na kasnijim sudskim ročištima kako bi razmotrili njihove zahtjeve za azil. Drugi su vraćeni sa granice.

Ukupno je zabilježeno 2,38 miliona susreta migranata na različitim tačkama duž granice između SAD-a i Meksika u fiskalnoj godini koja je završena u septembru. To je prvi put da je godišnji broj premašio 2 miliona. Neki migranti su pokušali da uđu u SAD više puta.

El Paso je jedan od najvećih američkih gradova na granici s Meksikom, u koji svakodnevno pristižu hiljade migranata.

Američki predsjednici — i demokrate poput Bidena i bivšeg predsjednika Baracka Obame i republikanci Donald Trump i George W. Bush — godinama nisu mogli postići dogovor s Kongresom o koherentnoj imigracijskoj politici kako bi se kontrolirao val migranata koji žele pobjeći od nasilja, političkog progona i siromaštva u njihovim matičnim zemljama u SAD gdje se nadaju boljem životu.

Bidenovi republikanski protivnici krivili su njega i šefa Državne sigurnosti Alejandra Mayorkasa za trenutni nered na granici.

Republikanci koji sada usko kontroliraju Predstavnički dom SAD-a kažu da će održati saslušanja o tom pitanju. Prilikom posjete granici u novembru, prije nego što je postao novi predsjedavajući Predstavničkog doma, Kevin McCarthy je pozvao na Mayorkasa na ostavku i obećao da će pokušati da ga opozove i osudi za malverzacije na funkciji kako bi ga smijenio ako ne podnese ostavku.

Ali Mayorkas je u nedjelju u emisiji ABC-a This week rekao da ne planira podnijeti ostavku.

Bidenov novi nalog koji se odnosi na migrante sa Kube, Nikaragve, Haitija i Venecuele napali su dugogodišnji republikanski neprijatelji poput guvernera Teksasa Grega Abbotta. Četiri demokratska politička saveznika Bidena, senatori Robert Menendez, Corey Booker, Alex Padilla i Ben Ray Lujan, i zagovornici imigracije, napali su administraciju zbog toga što nastavlja da koristi argumente Trumpove administracije o koronavirusu za protjerivanje migranata.

U intervjuu za ABC, Mayorkas je rekao da su sudske presude zabranile Bidenovu administraciju da promijeni pravila koja regulišu ulazak u SAD i korištenje odredbe o koronavirusu za protjerivanje migranata koji stižu na granicu.

Abbott, koji je poslao autobuse migranata u sjeverne gradove s demokratskim gradonačelnicima kako bi ih natjerao da se izbore s prilivom novopridošlih, rekao je da Bidenov put do granice neće predstavljati mnogo više od fotografiranja.

On je za Fox News rekao da novi plan koji pokušava da kontroliše migraciju iz četiri zemlje „nema nikakvih detalja o tome šta će Bidenova administracija učiniti da spriječi ljude da ilegalno pređu granicu”.

Na svom putovanju u Teksas, Biden će posjetiti Centar za migrantske usluge okruga El Paso i sastati se s neprofitnim i vjerskim grupama koje podržavaju migrante koji dolaze u SAD. Nije jasno hoće li Biden razgovarati s nekim migrantima.

„Predsjednik se jako raduje što će iz prve ruke vidjeti kako izgleda sigurnosna situacija na granicama”, rekao je John Kirby, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. „Ovo je nešto što je želio sam vidjeti.”

Za sva svoja međunarodna putovanja tokom svojih 50 godina u javnoj službi, Biden nije proveo mnogo vremena na američko-meksičkoj granici.

Bijela kuća je napomenula samo da se vozio kraj granice tokom svoje neuspjele kandidature za predsjednika 2008. godine. On je poslao potpredsjednicu Kamalu Harris u El Paso 2021. godine, ali su je kritizirali da je u velikoj mjeri zaobišla tada ključne ulazne tačke migranata, jer je El Paso nije bio centar prelaza kao sada.

Trump, koji je najavio ponudu za povrat Bijele kuće 2024. godine, putovao je na granicu nekoliko puta i često napadao priliv migranata.

Započeo je izgradnju graničnog zida, ali je Biden odustao od projekta nakon što je pobijedio Trumpa na izborima 2020. godine. Trump je više puta rekao da će Meksiko platiti za zid, ali je tada meksički predsjednik Enrique Pena Nieto 2018. napisao na Tviteru: „NE. Meksiko NIKADA neće platiti zid. Ni sada, ni ikada. S poštovanjem, Meksiko [svi mi].”

Američki porezni obveznici su na kraju platili račun za dio zida koji je izgrađen.

Nakon posjete El Pasu, Biden odlazi u Meksiko City gdje se u ponedjeljak i utorak sastaje s meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom na samitu sjevernoameričkih lidera, na kojem su imigracija i druga pitanja na dnevnom redu.

Neke informacije stigle su od AP-a.
XS
SM
MD
LG