Linkovi

Republikanci pokrenuli istragu Bidenove porodice


Joe Biden i njegov sin Hunter Biden
Joe Biden i njegov sin Hunter Biden

Republikanska većina u Predstavničkom domu u srijedu je pokrenula dugo najavljivanu istragu predsjednika Joea Bidena i njegove porodice.

"Sada kada demokrate više nemaju jednopartijsku vladavinu u Washingtonu, nastupaju nadzor i odgovornost", saopštio je kongresmen James Comer, predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za nadzor vladinih agencija.

Odbor je poslao niz pisama u kojima se zahtijevaju informacije od Sekretarijata za finansije o finansijskim transakcijama članova Bidenove porodice, koje su izdvojene kao sumnjive. Ti izvještaji su rutinski, a vlada automatski izdvaja veće finanijske transakcije, što samo po sebi nije dokaz da je počinjeno krivično djelo.

Republikanci su takođe zatražili svjedočenje bivših direktora Twittera koji su odlučivali o tome kako će se na toj društvenoj mrežu postupati prema izvještaju dnevnika New York Post iz oktobra 2020. godine o Hunteru Bidenu, predsjednikovom mlađem sinu. Republikanci tvrde da su objave o toj priči potisnute iz političkih razloga.

Comer, republikanski kongresmen, rekao je da postoje "zabrinjavajuća pitanja" u pogledu poslovnih transakcija Huntera Bidena i predsjednikovog brata Jamesa, koja zahtijevaju dublju istragu.

Republikanski članovi Kongresa već godinu analiziraju poruke i finansijske transakcije pronađene tokom pretrage Hunterovog laptopa, a sada imaju pravo da šalju obavezujuće pozive na svjedočenje i sprovode agresivniju istragu.

Porezi i strane poslovne transakcije Huntera Bidena su već pod federalnom istragom. Hunter nikada nije imao položaj u predsjedničkoj kampanji ili u Bijeloj kući, ali njegovo članstvo u odboru jedne ukrajinske energetske kompanije i pokušaji da sklopi poslovne ugovore u Kini već dugo pokreću pitanja o tome da li je za to koristio uticaj svog oca.

Joe Biden rekao je da nije razgovarao sa svojim sinom o njegovim poslovima u inostranstvu i nema indikacija da je i američki predsjednik obuhvaćen istragom federalnih organa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG