Linkovi

Republikanci se okupljaju u Charlotteu da ponovo nominuju Trumpa


Centar za konvencije u Charlotteu je mjesto održavanja Republikanske nacionalne konvencije, koja će većim dijelom biti virtuelna. Predsjednik Trump primiće nominaciju iz Bijele kuće.
Centar za konvencije u Charlotteu je mjesto održavanja Republikanske nacionalne konvencije, koja će većim dijelom biti virtuelna. Predsjednik Trump primiće nominaciju iz Bijele kuće.

Republikanski delegati na nacionalnu stranačku konvenciju pristižu u Sjevernu Karolinu. Zbog pandemije koronavirusa, konvencija uživo je skromnija ali će je pratiti virtualna dešavanja.

Shirlene Ostrov je oprezna. Prvi put putuje van svoje države od početka pandemije. Ostrov je predsjednica Republikanske stranke na Havajima, državi koju kontrolišu demokrate i u kojoj su uvedene stroge restrikcije zbog COVID-19.

“Ekonomija nam je desetkovana, uopšte nemamo turiste, restorani nisu otvoreni. I ljudi kažu – to nije vizija, ovo stanje nije održivo”, kaže Ostrov za Glas Amerike.

Nijie lako biti republikanac ni u tradicionalno liberalnoj državi Oregon, gdje u Portlandu već tri mjeseca traju protesti pokreta “Životi crnaca su važni.” Delegat Bill Currier kaže da je predsjednik pokušao da ih okonča.

“Kada je ponudio da pomogne, sa nacionalnim i federalnim resursima u Portlandu da smiri ili uguši proteste i tako dalje, gradonačelnik i guvernerka su ga ignorisali, što se nije dopalo ljudima, čak i onima koji nisu republikanci”, kaže on.

Predsjednik Trump i potpredsjednik Mike Pence nadaju se novoj pobjedi u novembru 2020.
Predsjednik Trump i potpredsjednik Mike Pence nadaju se novoj pobjedi u novembru 2020.

Demokrate su prošle nedjelje tvrdile da su Trumpove odluke i postupci pogoršali i situaciju sa pandemijom i rasne proteste. Nacionalne ankete trenutno pokazuju da demokratski kandidat Joe Biden vodi sa devet poena prednosti.

Ali među republikancima, Trump je i dalje popularan, a među svim Amerikancima - njegov rejting popularnosti u zemlji je 42 posto, poen više nego prije godinu dana. Delegat iz Kansasa Mike Kuckelman kaže da je slušao demokrate na njihovoj konvenciji i nije čuo ništa novo.

“Gledao sam i mnogo toga što je Biden rekao su bili samo napadi na predsjednika. Nije nam rekao ništa šta će on da uradi i šta bi radila njegova administracija ako bude izabran”, rekao je on.

Biden je izabrao senatorku iz Kalifornije Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu. Ona je prva crnkinja i žena azijskog porijekla kandidat jedne od dvije velike stranke, i vjeruje se može da doprinese privlačenju ženskih glasova.

Ostrov, koja ima dve kćerke – studentkinje – sumnja u efikasnost te politike.

“Ne zanima me politika identiteta. Kćerka sam imigranata. Služila sam u vojsci, crnkinja sam. Ništa od toga ne određuje moj način glasanja i da li ću se poistovjetiti sa nekim kandidatom”, govori Ostrov.

Blizu mjesta republikanske konvencije, neke demokrate stoje sa transparentima i pokušavaju da promijene mišljenje delegata, ali ne i Tracy Honl.

“Ja? Apsolutno ne. Podržavam predsjednika Trumpa od početka 2016. Vjerujem da je prava osoba da nas vodi naprijed. Nema šanse da bih pomislila da promijenim stranu i podržavam Joe Bidena”, kaže ona.

Oko hale gdje se održava konvencija sprovode se jake mjere bezbjednosti. Na događajima uživo u ponedjeljak, postavljen je limit – samo šestoro delegata po državi i teritoriji. Ali, konvencija se ne završava u Charlotteu. 336 delegata pozvano je u Bijelu kuću u četvrtak da uživo gledaju kako predsjednik Trump prima nominaciju svoje stranke.

XS
SM
MD
LG