Linkovi

Trump održao govor u blizini Bidenovog rodnog grada


President Donald Trump speaks during a campaign rally at Mariotti Building Products, Thursday, Aug. 20, 2020, in Old Forge, Pa. (AP Photo/John Minchillo)
President Donald Trump speaks during a campaign rally at Mariotti Building Products, Thursday, Aug. 20, 2020, in Old Forge, Pa. (AP Photo/John Minchillo)

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je u okviru kampanje za ponovni izbor bio u mjestu Old Forge u Pensilvaniji, gradu udaljenom manje od 9 kilometara od rodnog mjesta Joea Bidena, tek nekoliko sati prije nego što je Biden trebao formalno prihvatiti demokratsku nominaciju za predsjednika.

Trumpov je govor istaknuo da je "pola stoljeća Joe Biden iznevjeravao Ameriku", ali također je bio usmjeren na uskraćivanje njegove podrške u državi, što bi moglo biti ključno za njegov ponovni izbor u studenom.

"Napustio je Pensilvaniju. Napustio je Scranton", rekao je Trump stotinama pristaša u Old Forgeu, koji se nalazi tik izvan Scrantona, gdje je Biden rođen.

"Ali proveo je poslednjih pola vijeka u Washingtonu, rasprodajući našu zemlju i uništavajući naša radna mjesta, drugim državama dopuštajući da kradu naše poslove. Meksiko, Kina, svima njima."

Trump je 2016. godine osvojio Pensilvaniju s 45.000 glasova ispred demokratkinje Hillary Clinton. Od tada se sukobio s demokratskim guvernerom Pensilvanije zbog nastojanja da ponovo otvori svoju ekonomiju tokom pandemije koronavirusa.

Ankete pokazuju da je Biden, bivši potpredsjednik Obamine administracije, u dobroj poziciji da pobijedi u Pensilvaniji zahvaljujući dubokim korijenima u Scrantonu i njegovom pristupu bijelim glasačima radničke klase i crncima u Philadelphiji i Pittsburghu.

Trumpova posjeta dolazi nakon nedavnih ispitivanja javnog mnijenja koja pokazuju da slijedi Bidena čija kampanja radi na ponovnom osvajanju države u kojoj su demokrati pobijeđivali od 1992. do 2016. godine.

Biden je održao govor u četvrtak uveče iz svog doma u Wilmingtonu, u državi Delaware, pošto se četverodnevna virtualna Demokratska nacionalna konvencija bliži kraju.

Kampanja Trumpa zaustavlja se i održava konferencije za novinare tokom sedmice u kojoj je Biden u središtu političke pozornice, putujući u nekoliko država na političkom ratištu.

Republikanci sljedeće sedmice organiziraju svoju virtualnu nacionalnu konvenciju, počevši u ponedjeljak u Charlotteu, u Sjevernoj Karolini, a kulminiraju Trumpovim govorom o prihvatanju nominacije u Bijeloj kući 27. kolovoza.

Glasnogovornik Joe Bidena Andrew Bates rekao je da je Trump "doveo u opasnost zdravlje brojnih porodica širom države Keystone i gurnuo snažnu ekonomiju koju je naslijedio od administracije Obama-Biden unazad."

Trumpova kampanja zabrinuta je zbog gubitka podrške među prigradskim biračima, posebno ženama, u područjima oko Filadelfije. Kampanja se nada da će nadoknaditi gubitak podsticanjem visokog odaziva birača među seoskim i prigradskim biračima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG