Linkovi

Kamala Harris prihvatila nominaciju: Borimo se za Ameriku za koju znamo da je moguća


Kamal Harris - prva crna kandidatkinaj za potpredsjednicu SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Kamal Harris - prva crna kandidatkinja za potpredsjednicu SAD

Kandidatkinja za potpredsjednicu SAD senatorka Kamala Harris iz Californije ušla je u istoriju prihvatajući nominaciju svoje stranke da se zajedno sa predsedničkim kandidatom Joe Bidenom pojavi na glasačkom listiću u novembru.

Ona je pozvala ljude da se bore za „Ameriku za koju znamo da je moguća“.

Harris (55), bivša tužiteljica, četvrta je žena koja se nalazi na nacionalnoj karti velike američke stranke, ali prva crna žena i prva Južnoazijska Amerikanka. Njena majka bila je naučnica protiv raka dojke koja je emigrirala iz Indije. Umrla je 2009. Harrisov otac, ekonomista, došao u SAD sa Jamajke.

Obraćajući se treće noći Demokratske nacionalne konvencije u srijedu, Harris je oštro kritikovala postupanje predsjednika Donalda Trumpa prema pandemiji koronavirusa i ekonomiji, rekavši da je "neuspjeh u rukovođenju koštao života i sredstava za život".

Ranije u večernjim satima bivši predsjednik Barack Obama izveo je blještavi napad na Trumpa, svog nasljednika, rekavši da Trump tretira predsjedništvo kao "još jedan reality show" i ugrožava demokratiju svojim nesposobnim vodstvom i autoritarnim stilom.

Prihvatajući mjesto br.2 na demokratskoj listi, Harris je govorila o naciji koja ima „složenost i nesavršenosti“, i potrebi da se u radu na suočavanju sa njenim nedostacima, poput borbe protiv rasizma i ostvarenja „obećanja o jednakoj pravdi pred zakonom."

Ne griješite, put ispred vas nije lak. Mi ćemo se spotaknuti. Možda ćemo pasti. Ali obećavam vam da ćemo postupati hrabro i pošteno rješavati svoje izazove. Govorit ćemo istine i ponašat ćemo se s istom vjerom u vas koju tražimo od vas da uložite u nas 
Kamala Harris

Istorijska nominacija

Bidenov izbor crne žene azijske Amerike, dok je njegov takmac razbio kalup tradicionalnog političkog "pravljenja ulaznica", uzbudio je mnoge manjine i žene u stranci koje su bile mlake ili suprotstavljene 77-godišnjem bijelom Bidenu koji vodi stranku na jesenske izbore.

Harris je obećala da će Biden-Harrisova administracija raditi na „izgradnji ekonomije koja nikoga ne ostavlja“, preduzimaće korake za zaustavljanje pandemije koronavirusa i izgradnju zajednice koja je „snažna i pristojna, pravedna i ljubazna“.

"Moramo izabrati predsjednika koji će donijeti nešto drugačije, nešto bolje i obaviti važan posa", rekla je Harris." Predsjednik koji će sve nas okupiti - crne, bijele, latinoameričke, azijske, autohtone - da bismo postigli budućnost kolektivno želimo. Moramo izabrati Joea Bidena. "

Harris se također osvrnula na svoje rođenje u bolnici u Oaklandu u Kaliforniji, naizgled se pozivajući na neutemeljenu "podmetnutu" teoriju koju je prošlog tjedna iznio predsjednik Trump da Harris nije kvalificirana za potpredsjednicu jer su joj oba roditelja bili imigranti.

U međuvremenu, Obama je održao govor snimljen u historijskoj jezgri Filadelfije, rekavši da Trump skoro četiri godine "nije pokazao interes da tretira predsjedništvo kao išta drugo, ali još jedan reality show koji može iskoristiti da dobije pažnju za kojom žudi."

Barack Obama
Barack Obama

Obama je upozorio da bi Trumpov ponovni izbor mogao narušiti demokratiju i rekao da se nadao da će Trump ozbiljno preuzeti posao i „otkriti neko poštovanje prema demokratiji koja mu je stavljena u brigu“.

"Donald Trump nije uradio posao jer ne može", rekao je Obama. „A posljedice tog neuspjeha su teške. 170.000 Amerikanaca je mrtvo. Milioni poslova su nestali, dok oni na vrhu preuzimaju više nego ikad prije. Oslobođeni su naši najgori nagoni, ponosni ugled širom svijeta se umanjio, a naše demokratske institucije pod prijetnjom kao nikada do sada. "

Obamin govor bio je specifičan jer bivši predsjednici rijetko javno kritiziraju sljedećeg predsjednika.

Nakon što su ranije u srijedu objavljeni odlomci Obaminih komentara, Trump je odgovorio, kritikujući Obamu kao neefikasnog i koji je američku demokratiju u opasnost.

"Kad to slušam i vidim užas koji nam je ostavio, glupost transakcija koje je izvršio. Pogledajte šta radimo. Imamo svoj veliki granični zid. Imamo sigurnost", izjavio je Trump na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare. "Pogledajte koliko je bio loš, koliko je bio neefikasan."

Postavljanje primjera

Mnogi koji su govorili isticali su Bidenov lik i hrabrost u prevladavanju velikih gubitaka u njegovom životu, uključujući smrt prve žene i mlade kćeri u saobraćajnoj nesreći 1972. godine i novije, 2015. godine, smrt jednog od njegovih odraslih sinova, bivšeg odvjetnika iz Delawarea Beau Bidena, od raka mozga.

Obama je rekao da Biden zna pravu snagu Sjedinjenih Država „dolazi iz primjera koje svijet želi da slijedi“ i da Biden i Harris planiraju da pandemiju koronavirusa stave pod kontrolu, prošire zdravstveno pokriće, spase ekonomiju i „obnove“ naše pozicije u svijetu. "

"Više od ičega, ono što znam o Joeu, ono šta znam o Kamali, je da je njima zapravo stalo do svakog Amerikanca i da li im je stalo do ove demokratije", rekao je Obama. „Oni vjeruju da je u demokratiji biračko pravo sveto i trebalo bi narodu olakšati a ne otežati glasanje. Oni vjeruju da nitko, pa ni predsjednik, nije iznad zakona i da nijedan javni funkcioner, pa ni predsjednik, ne bi trebali koristiti svoj ured da bi obogatili sebe ili svoje pristalice. "

Bivša državna sekretarka Hillary Clinton, koja je izgubila od Trumpa u kandidaturi za predsjednicu 2016. godine, pozvala je ljude da izađu na izbore i podržala Bidena i Harris u svom obraćanju u srijedu.

"Ovo je tim koji će našu naciju povući s ruba, ali oni to ne mogu bez nas", rekla je Clinton. "Ako glasate putem pošte, zatražite glasački listić i odmah ga pošaljite natrag. Ako glasate lično, učinite to rano. Dakle, bez obzira na sve, glasajte. "

Democratic Convention 2020
Democratic Convention 2020

"Jaki na slomljenim mjestima“

Navela je planove za otvaranje novih radnih mjesta, plaćeni porodični dopust, zdravstvenu zaštitu za sve, pomaganje nedokumentiranim imigrantima koji su u SAD došli kao djeca, reformu provedbe zakona i izbore bez stranog uplitanja.

"U Americi je sada dosta lomljenja srca i istina je da su mnoge stvari razbijene i prije pandemije", rekla je Klintonova. „Ali, kao što kaže izreka, svijet svakoga razbija, a nakon toga mnogi su jaki na razbijenim mjestima. To je Joe Biden. Zna kako nastaviti dalje, objedinjavati i voditi, jer je to učinio za svoju porodicu i svoju zemlju."

Trumpova kampanja zaustavlja se i održava konferencije za novinare u nedelji kada je Biden u centru pažnje, putujući u nekoliko važnih država na političkom ratištu.

U četvrtak je u posjeti u blizini dječačkog doma Bidena u Scrantonu u Pensilvaniji. Republikanci održavaju svoju virtualnu nacionalnu konvenciju sljedeći tjedan, počevši od ponedjeljka, a kulminiraće Trumpovim govorom o prihvatanju priznanja u Bijeloj kući 27. kolovoza.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG