Linkovi

Trump se obratio pristalicama u dvije važne države - Arizoni i Iowi


President Donald Trump arrives to speak to a crowd of supporters at Yuma International Airport, in Yuma, Arizona, Aug. 18, 2020
President Donald Trump arrives to speak to a crowd of supporters at Yuma International Airport, in Yuma, Arizona, Aug. 18, 2020

Predsjednik Donald Trump stigao je u utorak na preoznatljivo mjesto svoje kampanje iz 2016. godine, kako bi agitovao protiv demokratskog rivala Joe Bidena zbog imigracije.

Dok su se demokrati virtualno okupili da kritikuju predsjedničku politiku i službeno nominiraju Bidena kako bi ga izazvali, Trump je ciljao birače u par ključnih država i pokušao pridobiti naklonost žena birača.

U Arizoni, jednoj od ključnih država na polju bitke 2020. godine, predsjednik je pokušao da oslika Bidenovu pobjedu apokaliptičnim riječima, insistirajući na tome da je "opstanak naše nacije u pitanju" u novembru, dok je napao ono što je hiperbolično označio "ludom i smrtonosnom politikom "njegovog protivnika.

"Bidenov plan je najradikalniji, najoštriji, nesmotren, opasan i smrtonosan plan imigracije koji je ikada iznio glavni stranački kandidat", rekao je. "Mora biti poražen. I biće poražen 3. novembra."

Trump je pogrešno interpretirao Bidenove poglede na imigraciju, koji su više centristički nego mnogi drugi u njegovoj stranci. Biden, na primjer, ne podržava ukidanje američke imigracije i provođenje carine, a on tvrdi da bi ilegalno prelazak američke granice trebao biti kazneno procesuiran, a ne kao civilno krivično djelo, što su to predložile mnoge druge glavne demokratske predsjedničke nade.

Svojim drugim putovanjem u dva dana Trump se nadao da će zaustaviti uticaj konvencije za svog suparnika i privući podršku s fokusom na imigraciju, jedno od najvažnijih pitanja u svojoj političkoj bazi.

Posljednjih tjedana Trump pokušava izgraditi podršku u ženskoj biračkoj bazi i pojačao je svoje događaje usmjerene prema ženama. Njegova kampanja pokrenula je još jednu autobusnu turneju "žene za Trumpa", a predsjednik je s novom energijom prigrlio poruku "zakona i reda".

Predsjednik je također napravio zaustavlljanje u zadnjem trenutku u Cedar Rapids-u, Iowa, na kratkom brifingu o šteti koja je ostavila hiljade bez struje i bila katastrofalna širom države. Mnogi su tamo izrazili ogorčenje što njihova teška situacija nije dobila veću nacionalnu pažnju.

Oluja, koja je dostigla 100 km/h vjetra i skoro snagu uragana, srušila je drveće, prevrtalaa vozila i prouzrokovala široku štetu.

"Došli smo do vas i uvijek ćemo doći za Iowu", rekao je Trump, dok ga je gradonačelnik grada pozvao da razmotri pojačano savezno financiranje zbog katastrofa koje su pretrpjeli tamošnjih ljudi.

Trump je istaknuo svoj imigracijski plan tokom zaustavljanja u Yumi i dobio nove informacije o izgradnji svog južnog graničnog zida. Predsjednik je inzistirao da, osim što je ispunio svoje obećanje za izgradnju zida, Meksiko plati i za to - iako nije.

"Oni to plaćaju", rekao je dok je stajao ispred replike zida, rekavši novinarima da planira u nekom trenutku u budućnosti uspostaviti putarinu na graničnom prijelazu.

"Meksiko će platiti", rekao je. "Smislićemo koliko moramo naplatiti."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG