Linkovi

Republikanci pojačavaju istragu protiv Bidenovog sina


Hunter Biden
Hunter Biden

Republikanski zastupnici pojačavaju istragu protiv Huntera Bidena i nastoje da izjednače pravne probleme predsjednikovog sina s onima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je optužen za pokušaj da poništiti svoj izborni poraz 2020. godine.

Republikanci u Predstavničkom domu otvorili su pitanje o sporazumu Ministarstva pravde o priznanju krivice s Hunterom Bidenom, koji je prošle sedmice propao na sudu. Dogovor je uključivao da se predsjednikov sin izjasni krivim za neplaćanje poreza. U zamjenu, tužioci bi odbacili posebnu optužbu za ilegalno posjedovanje oružja, sve dok Biden ne prekrši dvogodišnju uslovnu kaznu za poreznu optužbu.

„Moramo na kraju otkriti da li je pravosudni sistem fer prema svim Amerikancima, a ne jedan sistem za porodicu Biden Inc., a drugi za Ameriku”, kaže Kevin McCarthy, predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa.

McCarthy pokušao je izjednačiti pravne probleme Huntera Bidena sa onima bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je optužen u četvrtak zbog navodne zavjere da se poništi njegov izborni poraz 2020.

U objavi na društvenim mrežama, McCarthy je rekao da Trumpova optužnica ima za cilj da skrene pažnju sa slučaja Huntera Bidena i napadne glavnog kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2024.

Jessica Tillipman, profesorica etike na Univerzitetu George Washington, kaže da optužbe protiv Huntera Bidena, koje su prilično niske razine, i optužbe u Sjedinjenim Državama o pokušaju rušenja izbora nisu uporedive.

„Ali opet, ako na to gledate kroz političku leću, vidjet ćete to sasvim drugačije nego što to čini zakon”, kaže Tillipman.

Republikanski zakonodavci zaprijetili su istragom o opozivu predsjednika Bidena zbog nedokazanih navoda da je predsjednik bio umiješan u poslove njegovog sina sa inostranstvom.

Biden se nedavno samo našalio na tu ideju: „Možda će me odlučiti opozvati, jer se to sprema. Sviđa mi se to”, rekao je Biden.

XS
SM
MD
LG