Linkovi

Potencijalni republikanski predsjednički kandidati kritiziraju Obamu zbog Libije


Newt Gingrich
Newt Gingrich

Newt Gingrich: "Ja ne bih intervenirao. Mislim da je bilo mnogo različitih načina da se utječe na Gadafija"

Američka intervencija u Libiji u okviru međunarodne koalicije izazvala je kritike od nekoliko republikanaca za koje se vjeruje da će ući u predsjedničku utrku sljedeće godine.

Iako je kampanja za predsjedničke izbore sljedeće godine u vrlo ranoj fazi, nekoliko potencijalnih republikanskih kandidata kritizira odluku predsjednika Baracka Obame da sudjeluje u međunarodnoj koaliciji provođenja zone zabranjenog letenja nad Libijom. Posljednja kritika u nizu dolazi od bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Kongresa Newta Gingricha. "Ja ne bih intervenirao. Mislim da je bilo mnogo različitih načina da se utječe na Gadafija. Mislim da je bilo mnogo saveznika u regiji s kojima smo mogli surađivati. Nakon što smo se u to upustili, ako Gadafi ne napusti vlast, bit će to poraz za Sjedinjene Države".

Očekuje se da će Gingrich službeno objaviti svoju predsjedničku kandidaturu tijekom nekoliko sljedećih tjedana. Drugi kandidat, za kojeg se pretpostavlja da će ući u predsjedničku utrku, bivši je guverner savezne države Massachusetts Mitt Romney. Početkom tjedna on je ponudio jednu širu kritiku predsjednika Obame u interviewu s konzervativnim radijskim voditeljem Hughom Hewittom. "Dosad predsjednik nije bio u stanju da formulira vanjsku politiku, bilo kakvu vanjsku politiku. Sklon je privremenim rješenjima, neodlučan i plašljiv".

Bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin odgovarala je također na pitanje o odlukama administracije predsjednika Obame o Libiji tijekom nedavnog posjeta Indiji. "Manje oklijevanja, više odlučnosti" - rekla je bivša guvernerka Aljaske.

Sarah palin
Sarah palin

Vjeruje se da Sarah Palin razmatra utrku za Bijelu kuću sljedeće godine, iako mnogi politički analitičari tvrde da nisu sigurni da će se natjecati za republikansku nominaciju 2012. Predsjednik Obama opravdavao je američki angažman u libijskoj operaciji tijekom svog posjeta El Salvadoru, rekavši kako je to dio jednog šireg cilja da se pruži podrška nenasilnim promjenama u regij. "I kad možemo postići neki efekt s relativno skromnim doprinosom u okviru širih međunarodnih nastojanja, tad apsolutno vjerujem da ostvarena korist nadmašuje troškove".

Zasad su prva prepucavanja u republikanskoj nominaciji za 2012. uglavnom bila u znaku domaćih pitanja, posebno gospodarstva, radnih mjesta i sve većeg američkog proračunskog manjka. Međutim, postoje naznake da bi moglo doći do nove debate o ratu u Afganistanu među kandidatima. Guverner Mississippija Haley Barbour pojavio se u vijestima kad je nedavno tijekom posjeta Iowi doveo u pitanje američku misiju u Afganistanu i sugerirao da je došlo vrijeme da Sjedinjene Države povuku značajni broj vojnika iz te zemlje.

Administracija predsjednika Obame namjerava početi s povlačenje američkih vojnika kasnije ove godine, ovisno o sigurnosnoj situaciji na terenu. Jedna nedavna anketa javnog mnijenja pokazuje da skoro dvije trećine ispitanika ne vjeruje da se afganistanski rat isplati. Stručnjak sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato kaže da bi rat u Afganistanu mogao postati pitanje na republikanskim stranačkim izborima sljedeće godine. "Primjećujem da drugi konzervativni republikanci kao guverner Haley Barbour iz Mississippija, koji bi se mogao kandidirati za predsjedničku nominaciju, počinju izražavati dvojbe oko Afganistana. Tako da ne znamo kako će se to završiti, iako ja mislim da ukoliko javnost i dalje bude nezadovoljna tim ratom, tad će si on probiti put u izbornu kampanju".

Povijesno gledano pokazalo se da su vanjskopolitička pitanja manje važna tijekom predsjedničkih izbora od stanja ekonomije. Međutim, bilo je iznimaka tom pravilu. Dok vanjskopolitička pitanja privlače u ovom trenutku određenu pažnju, većina stručnjaka vjeruje da će sudbina predsjednika Obame za ponovni izbor biti odlučena time kako glasači doživljavaju stanje američkog gospdoarstva. To misli i Larry Sabato. "Sve dok se gospodarstvo bude oporavljalo, povećavat će se i izgledi predsjednika Obame za ponovni izbor. Naposljetku, glasači se ne pitaju zašto je gospodarstvo dobro ili loše, oni jednostavno pripisuju zasluge i krivicu aktualnom predsjedniku".

Bivši guverner Minnesote Tim Pawletny bio je prvi poznatiji republikanac koji je poduzeo korak prema kandidaturi – osnovao je odbor za procjenu šanse da postane predsjednik države. Očekuje se da će ga nekoliko drugih kandidata slijediti u tjednima koji dolaze.

XS
SM
MD
LG