Linkovi

Potencijalni republikanski predsjednički kandidati pokušavaju zadobiti naklonost konzervativaca


Ron Paul obraća se 38. godišnjoj Konzervativnoj političkoj akcijskoj konferenciji u Washingtonu 10. veljače

Očekuje se da će u sljedećih nekoliko mjeseci više republikanskih političara najaviti kandidaturu za predsjedničku nominaciju svoje stranke

Prošli je tjedan u Washingtonu održan godišnji skup desetaka konzervativnih organizacija i udruga koje su okupljene u političkom lobiju koji se naziva Conservative Political Action Conference. Skup je ponešto bio u sjeni događaja u Egiptu, međutim bio je važan zbog toga što su na njemu nastupili i političari koji se sljedeće godine namjeravaju kandidirati za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Aktivisti konzervativnih političkih udruga i organizacija imali su priliku upoznati republikanske političare koji razmišljaju o predsjedničkoj kandidaturi. Jedan od njih je Mitt Romney, bivši guverner savezne države Massachusetts. Kao i njegovi kolege, on je najviše kritizirao predsjednika Baracka Obamu.

Mitt Romney: Glavni problemi koji muče našu zemlju su visoka nezaposlenost, činjenica da ljudi gube dom zato što ga ne mogu otplatiti, kao i odlaženje u stečaj. Te statistike čine indeks naše nacionalne muke za koju je odgovoran Obama. Da se isprave stvari, neće biti dovoljna samo retorika. Treba nam novi predsjednik države.

Među potencijalnim kandidatima bio je – prilično neočekivano – i milijarder Donald Trump, koji se inače ne bavi mnogo politikom. Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich – koji kaže da će o kandidaturi odlučiti u sljedećih nekoliko mjeseci – kritizirao je vanjsku politiku predsjednika Obame.

Newt Gingrich: Obamina administracija vodi pogrešnu politiku – u vezi s terorizmom, u vezi Irana, u vezi s Muslimanskim bratstvom, u vezi s Hezbolahom. Oni su toliko često u krivu da to već postaje opasnost po našu državu.

Utjecajni lobi američkih konzervativaca ima dva krila. Jedno krilo čine fiskalni konzervativci kojima je najvažnije ograničiti državnu potrošnju i smanjiti poreze. Druga frakcija su konzervativci koje najviše zanimaju društvene teme, odnosno problematika morala, i pitanja poput pobačaja ili homoseksualnosti. Jedan od njihovih glavnih glasnogovornika je bivši republikanski senator iz Pennsylvanije Rick Santorum.

Rick Santorum: Gospođe i gospodo, Amerika je zemlja koja pripada Bogu, a mi smo tek pastiri koji čuvaju taj rijedak poklon svevišnjeg.

Analitičar Rhodes Cook kaže da je u ovom trenutku vrlo teško razaznati koji od republikanskih reflektanata na Bijelu kuću ima najviše šansi. Ankete pokazuju da najveću podršku ima Mitt Romney, koji se prije četiri godine također natjecao za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. No, situacija je vrlo neizvjesna, kaže Rhodes Cook.

Rhodes Cook: To je jedina stvar koja se može reći – da je sve vrlo nepredvidljivo. Ne postoji niti jedan političar za kojeg bi se reklo – on je stekao pravo da se kandidira. Republikanska je stranka u prošlosti uvijek imala takvog kandidata, koji je bio spreman za kandidaturu.

Nedavno je obilježena 100. godišnjica rođenja Ronalda Reagana, bivšeg predsjednika koji je istinski junak američkih konzervativaca. Analitičar Charles Cook, koji izdaje utjecajnu publikaciju Cook Political Report, kaže da danas republikanci nemaju političara takvog formata.

Rhodes Cook: Teško da će se pojaviti netko nalik njemu. Reagan je bio najjači, najimpresivniji predsjednički kandidat kojeg je Republikanska stranka imala u posljednjih stotinu godina.

Očekuje se da će u sljedećih nekoliko mjeseci više republikanskih političara najaviti kandidaturu za predsjedničku nominaciju svoje stranke. U drugoj polovici godine počet će debate potencijalnih kandidata, prije unutarstranačkih izbora, na kojima će se izabrati političar koji će u studenom sljedeće godine biti protivnik predsjedniku Obami.

XS
SM
MD
LG