Linkovi

Zašto Republikanska stranka nema svog favorita za Bijelu kuću?


Pope Benedict XVI waves to the faithful after arriving in St Peter's Square to hold his last general audience at the Vatican Feb. 27, 2013.
Pope Benedict XVI waves to the faithful after arriving in St Peter's Square to hold his last general audience at the Vatican Feb. 27, 2013.

John Fortier: "Mislim da predsjednik posljednjih mjeseci bolje radi. I ankete to pokazuju. Međutim, ne treba preuveličavati njihov značaj. Gledajući iz današnje perspektive, Obama će možda sljedeće godine pobijediti, a možda će izgubiti. U svakom slučaju, on nije netko koga se republikanci jako boje."

Jedna nova anketa pokazuje da se većini Amerikanaca predsjednik Barack Obama sviđa kao osoba, no kada je riječ o njegovoj politici – tu su mišljenja vrlo podvojena. Kako javlja Jim Malone, ova je informacija vrlo korisna republikancima koji razmišljaju o Bijeloj kući.

Anketa koju je nedavno provelo sveučilište Quinnipiac pokazuje da većina Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o Baracku Obami, kao osobi. No, kada se riječ povede o njegovoj politici, onda je američka javnost vrlo podijeljena – kaže Peter Brown, koji je proveo ovu anketu: "Gotovo tri četvrtine Amerikanaca, 74 posto građana, kaže da im se predsjednik sviđa. Ali, samo 42 posto Amerikanaca kaže da voli i njegovu politiku. To je velika razlika. Na izborima će biti vrlo važno hoće li se građani izjašnjavati o predsjedniku kao osobi ili kao čovjeku koji određuje politiku.

Predsjednik Obama je posljednjih mjeseci u više navrata isticao da ekonomska politika njegove vlade donosi rezultate. Na primjer, stopa neuposlenosti spustila se po prvi put u posljednje dvije godine na manje od devet posto. Predsjednik je – pokazuju ankete – popularniji nego prije godinu dana.

Međutim, dugoročna popularnost ovisit će o poboljšanju opće gospodarske situacije. Pogotovo kada je u pitanju otvaranje novih radnih mjesta – rekao je nedavno na mreži CSPAN utjecajni analitičar američke političke scene Charles Cook: "U godini predsjedničkih izbora, 2012, bit će vrlo važno koliko je visoka stopa nezaposlenosti. Naravno, važno je i tko će biti Obamin protukandidat iz Republikanske stranke. Međutim, ovi će predsjednički izbori biti referendum o Obami. Građani će glasati u skladu sa svojim ekonomskim interesima."

U ovom trenutku nekoliko je političara iz Republikanske stranke navijestilo da bi se mogli kandidirati. Jedan od njih je Newt Gingrich, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma. Drugi je Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, koji je bio kandidat za predsjedničku nominaciju svoje stranke i prije četiri godine.

Romney je nedavno kritizirao reformu zdravstva koja je vjerojatno najveće Obamino ostvarenje u prvom predsjedničkom mandatu: "Ja nikad ne bih saveznim državama nametao jednu takvu reformu. Jer, što odgovara jednoj saveznoj državi, ili Washingtonu, možda ne odgovara drugima. Zato ću ja poništiti Obaminu reformu zdravstva."

U ovo vrijeme prije četiri godine, svi značajniji aspiranti za Bijelu kuću već su objavili da se žele kandidirati za predsjednika države. No, ove godine, republikanci su nešto sporiji u objavljivanju svojih planova. Neki u Demokratskoj stranci misle da je to zbog toga što je predsjednik Obama ponovno popularan. U intervjuu za Glas Amerike, analitičar Faiz Shakir iz think-tanka Center for American Progress je o tome rekao: "Jedan od razloga zašto republikanci okolišaju je činjenica da je predsjednik Obama popularniji, jer se ekonomija popravlja."

Ali, mnogi se republikanci s takvim mišljenjem ne slažu. John Fortier iz Instituta American Enterprise kaže: "Mislim da predsjednik posljednjih mjeseci bolje radi. I ankete to pokazuju. Međutim, ne treba preuveličavati njihov značaj. Gledajući iz današnje perspektive, Obama će možda sljedeće godine pobijediti, a možda će izgubiti. U svakom slučaju, on nije netko koga se republikanci jako boje."

Stranački izbori u Republikanskoj stranci počet će, po saveznim državama, negdje početkom sljedeće godine. Debate republikanskih kandidata za stranačku nominaciju počet će u svibnju ove godine.

XS
SM
MD
LG