Linkovi

Potencijalni republikanski predsjednički kandidati pokušavaju privući tzv. 'društvene konzervativce'


Potencijalni republikanski predsjednički kandidati pokušavaju privući tzv. 'društvene konzervativce'
Potencijalni republikanski predsjednički kandidati pokušavaju privući tzv. 'društvene konzervativce'

U sljedećih nekoliko tjedana kandidati iz Republikanske stranke održat će desetke javnih skupova u saveznim državama u kojima sljedeće godine počinju stranački izbori

U Washingtonu se ovih dana najviše raspravlja o tome kako bi američka vlada trebala reagirati na krizu u Libiji. Među unutrašnje-političkim temama dominira problematika državnog proračuna – kojeg Amerika još uvijek, za ovu fiskalnu godinu, nema. Ali, ove teme nisu prominentne među aspirantima za Bijelu kuću iz Republikanske stranke. Kako javlja Jim Malone – pripremajući se za predsjedničku kandidaturu, republikanski političari najviše govore o domoljubnim temama i problematici vezanoj za vjeru.

Republikanska će stranka tek za godinu dana početi s postupkom biranja svog predsjedničkog kandidata, koji će u studenom 2012. Biti protivniku predsjedniku Baracku Obami. No, već je nekoliko republikanskih političara najavilo da se namjerava kandidirati za stranačku nominaciju. U zimu i proljeće sljedeće godine, u 50 saveznih država održat će se stranački izbori na kojima će pristaše Republikanaca izabrati svog predsjedničkog kandidata.

Stranački će izbori početi u Iowi, gdje je nedavno bio New Gingrich, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma i jedan od istaknutijih američkih konzervativaca. "Koja su naša nacionalna načela? Jedno od njih je da je svakom od nas Bog podario neka neotuđiva prava. Zašto je to važno? To je važno zbog toga što svaki građanin naše zemlje svoje politička prava dobiva izravno od Boga".

Bviši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich drži govor u Iowi početkom mjeseca
Bviši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich drži govor u Iowi početkom mjeseca

I Gingrichevi kolege često govore u ovom stilu – jer je baza Republikanske stranke vrlo pobožna. Protivljenje pobačaju i istospolnim brakovima dvije su teme koje ujedinjuju ovu stranku. Osigurati podršku vjerski orijentiranih aktivista prva je stepenica za gotovo svakog političara u Republikanskoj stranci. Frank Luntz kaže da konzervativne aktiviste, kao i sve druge političke aktiviste na terenu, najviše zanima da političar održi svoja obećanja. "Oni žele da političar kojeg izaberu ostane isti nakon što dođe na položaj – da provede ono što je obećao. Ne žele da im netko laže".

Među mogućim republikanskim kandidatima za Bijelu kuću većinom su bivši guverneri ili bivši senatori. Među njima bi se mogao naći i jedan outsider – newyorški milijunaš Donald Trump, koji se do sada nije baš osobito bavio politikom. Costas Panagopolous, politilog sa Sveučilišta Fordham, kaže da će Trumpu biti vrlo teško. "Outsiderima s neznatnim političkim iskustvom obično je vrlo teško da osvoje predsjedničku nominaciju. Za Donalda Trumpa će to biti zaista teško".

Republikanska stranka je na nekoliko prošlih predsjedničkih izbora uvijek imala izrazitog favorita. 1996. je to bio Bob Dole, 2000. – George Bush, a 2008. – John McCain. I ti su favoriti u stranačkom nadmetanju na kraju i prevagnuli i dobili predsjedničku nominaciju stranke. Ove godine nije tako – kaže analitičar Rhodes Cook. "U prošlosti su postojali favoriti, oni su bili tako pozicionirani od početka, i oni su bili ti koji su definirali stranačko nadmetanje za predsjedničku nominaciju. Ovaj put toga nema".

U sljedećih nekoliko tjedana, potencijalni predsjednički kandidati iz Republikanske stranke održat će desetke javnih skupova u saveznim državama u kojima sljedeće godine počinju stranački izbori. Uz to, u tjednima koji dolaze doći će do izražaja još jedna odlika potencijalnih predsjedničkih kandidata – sposobnost da privuku donatore za svoju izbornu kampanju.

XS
SM
MD
LG