Linkovi

Newt Gingrich objavio da razmatra republikansku kandidaturu za slijedeće predsjedničke izbore


Newt Gingrich
Newt Gingrich

Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa je popularan i prepoznatljiv među republikancima, što su dva važna čimbenika koji bi mu mogli pomoći u nadmetanju za republikansku predsjedničku nominaciju

Bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Newt Gingrich učinio je prvi korak ka mogućoj nominaciji za republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima sljedeće godine. Tijekom posjeta svojoj matičnoj saveznoj državi Georgiji, bivši kongresnik i predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Newt Gingrich objavio je da je u ranoj fazi ispitivanja moguće predsjedničke kandidature. U tim smislu pokrenuo je Internet stranicu NewtExplore2012. com.

Sagledat ćemo ovo vrlo ozbiljno i metodički razraditi okvire naših budućih poteza. Vjerujemo kako je važno da imamo građane koji razumiju da je za ovo potrebno dosta nas koji ćemo dugo raditi zajedno,“ rekao je Gingrich.

Potencijalni predsjednički kandidati u Sjedinjenim Državama u pravilu povlače ovakve prve korake kako bi privukli podršku javnosti za njihovu kandidaturu i stvorili potencijal za prikupljanje donacija što je ključni preduvjet predsjedničke kampanje.

Gingrich je poznat na nacionalnoj razini jer je u svojstvu čelnika republikanaca 1994. doveo do republikanskog preuzimanja kontrole nad Zastupničkim domom, prvi put nakon 40 godina. Gingrich je postao predsjedatelj tog doma 1995. godine te se kasnije sukobio s predsjednikom Billom Clintonom oko razine financiranja savezne vlade. Taj sukob rezultirao je prekidom rada vlade 1995. i 1996. godine.

Povukao se iz Kongresa 1998. godine nakon što su republikanci pretrpjeli poraz na kongresnim izborima. Od tada, pisao je knjige, držao govore te se pojavljivao u televizijskim programima u svojstvu političkog komentatora.

Gingrich je popularan i prepoznatljiv među republikancima, što su dva važna čimbenika koji bi mu mogli pomoći u nadmetanju za republikansku predsjedničku nominaciju.

No, kako kaže politički stručnjak sveučilišta Quinnipiac Peter Brown, birači koji nisu republikanci Gingricha vide kao polarizirajuću figuru: „Razina njegove popularnosti nije baš dobra. Glasači ga vide u ponešto negativnom svijetlu, ne jako negativno, no njihovo sjećanje na njega nije pozitivno.“

Nema puno republikanaca koji su sugerirali svoje nakane oko moguće predsjedničke kandidature. Ankete pokazuju da su najpopularniji mogući kandidati bivši guverner Massachussettsa Mitt Romney, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin i Newt Gingrich.

No, politički analitičar Rhodes Cook ističe da niti jedan republikanac za sada nije jasan favorit za osvajanje stranačke predsjedničke nominacije: „Za razliku od prijašnjih izbornih ciklusa ovaj put nema jasnog favorita koji je spreman povesti utrku.“

Čak i među najpoznatijim republikanskim kandidatima mnoga pitanja ostaju bez odgovora, primjećuje analitičar Peter Brown: „Bivša guvernerka Aljaske Sarak Palin ima entuzijastične pristaše među nekim republikancima. No, s druge strane, ankete pokazuju da postoji velik broj Amerikanaca koji je ne mogu zamisliti u predsjedničkom uredu. Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee vjerojatno je najpopularniji među „poznatim“ republikancima, ali nije jasno hoće li se kandidirati.“

Možda nekih dvanaestak republikanaca spominje se u nadmetanju za predsjedničku nominaciju. Očekuje se da će oni koji su doista ozbiljni po tom pitanju formalno objaviti svoje nakane u sljedećih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG