Linkovi

"Reporteri bez granica" osuđuju kinesku cenzuru naučnih tekstova o korona virusu


Foto: AFP
Foto: AFP

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je cenzuru koju je uvela Kina na određene naučne publikacije o korona virusu zbog čega bi svet mogao da bude uskraćen za neophodne informacije u borbi protiv pandemije, prenosi RSE.

Kako podsjeća RSF u saopštenju, kinesko Ministarstvo za nauku i tehnologiju je početkom aprila obavijestilo najmanje dva kineska univerziteta da bi njihova istraživanja o korona virusu trebalo da dobiju njegovo odobrenje prije objavljivanja, što je "neobična praksa čak i u svjetlu uobičajene prakse kineskog režima da cenzuriše".

"Peking se mora odreći ovog novog oblika cenzure kojim može da se smanji protok naučnih informacija iz Kine i tako oslabe globalni napori u borbi protiv pandemije", istakao je direktor azijske kancelarije RSF, Sedrik Alviani.

"U nastojanju da iz međunarodne zajednice ukloni rezultate naučnih istraživanja o korona virusu, režim pokazuje monstruoznu sebičnost i pokazuje lažan aspekt diskursa o odgovornosti i solidarnosti koju projektuje od početka krize", dodaje Alviani.

Kineske vlasti "čine sve kako bi nametnule svoj narativ o korona virusu cenzurisanjem medija i društvenih mreža, blaćenjem stranih novinara koji dovode u pitanje njihovo upravljanje krizom i širenjem lažnih vijesti", navode Reporteri bez granica.

Kina se nalazi na 177. mjestu od 180 zemalja svijeta na listi RSF o slobodi štampe za 2020.

XS
SM
MD
LG