Linkovi

Kineska vlada uvodi kontrolu akademskih radova o porijeklu korona virusa


Residents gather outside a park where an official event was held for the national moment of mourning for victims of coronavirus in Wuhan in central China's Hubei Province, Saturday, April 4, 2020.
Residents gather outside a park where an official event was held for the national moment of mourning for victims of coronavirus in Wuhan in central China's Hubei Province, Saturday, April 4, 2020.

Kina je ograničila objavljivanje akademskih istraživanja o porijeklu novog korona virusa, ukazuju direktiva centralne vlasti i obavještenja dva kineska univerziteta, koja su uklonjena sa interneta, izvještava američki CNN, prenosi RSE.

Prema novim pravilima, svi akademski radovi o Covid-19 biće prije objavljivanja podvrgnuti dodatnoj provjeri i moraju ih odobriti zvaničnici centralne vlasti, pisalo je u sada izbrisanim postovima.

Kineski istraživač, koji je želio da ostane anoniman zbog straha od odmazde, rekao je za CNN da je taj potez zabrinjavajući i da će vjerovatno onemogućiti važna naučna istraživanja.

"Mislim da je to koordinisani napor kineske vlasti da predstavi da epidemija ne potiče iz Kine", rekao je taj istraživač za CNN.

Od kraja januara kineski istraživači su u uticajnim međunarodnim medicinskim časopisima objavili niz studija o Covid-19, a njihova otkrića dovela su u pitanje zvaničnu državnu računicu Kine o tome kada je virus prvi put prenijet sa čovjeka na čovjeka.

Direktiva objavljena, pa skinuta sa interneta

CNN je od Ministarstva spoljnih poslova Kine zatražio objašnjenje i odgovor, ali ga nije dobio.

Po direktivi Odjeljenja Ministarstva prosvjete, zaduženog za nauku i tehnologiju, piše da se "mora strogo i čvrsto upravljati akademskim člancima o traganju za porijeklom virusa”.

U petak, kada je taj dokument objavljen na veb-stranici Univerziteta Fudan u Šangaju, jednom od vodećih u Kini, CNN je pozvao Ministarstvo prosvjete Kine koje je potvrdilo da jeste izdalo takvu direktivu.

Međutim, osoba u Ministarstvu koja je odbila da se predstavi, rekla je da "to ne bi trebalo da bude objavljeno jer je u pitanju interni dokument”, javlja CNN.

Nekoliko sati kasnije, stranica Univerziteta Fudan je oborena.

Slično obavještenje o dodatnom ispitivanju akademskih radova o Covid-19 objavio je Univerzitet za geonauku u Vuhanu, ali je i ta stranica izbrisana.

Kina pokušava da sakrije porijeklo virusa

Krajem decembra Vuhan je izvijestio o prvim slučajevima korona virusa, koje su vlasti povezale sa pijacom morskih plodova.

Naučnici i u Kini, i na Zapadu, rekli su da je vjerovatno da je virus stigao od slijepih miševa i prešao na ljude preko nekog posrednika, baš kao i njegov "rođak" koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Kineski zvaničnici i državni mediji više puta su naglašavali da nema zaključka o tačnom porijeklu virusa.

Prošlog mjeseca Žao Liđian, portparol Ministarstva spoljnih poslova, na Tviteru je iznio teoriju zavjere da je virus porijeklom iz SAD i da ga je u Kinu donijela američka vojska.

Jandžong Huang, stručnjak za javno zdravstvo pri Savetu za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu, rekao je da je porijeklo koronavirusa u Kini politički osetljiva tema.

"Ne čudi što vlada nastoji da kontroliše naučna istraživanja o tome tako da se ne ospori njena priča o porijeklu virusa i o odgovoru vlasti na krizu", rekao je profesor Huang za CNN.

Korona virus je od decembra, kada se pojavio u kineskom gradu Vuhanu, odnio više od 100.000 života širom svijeta, a oboljelo je oko 1,7 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG