Linkovi

Reakcije: Svijet mnogo opasnije mjesto poslije ubistva Solemanija


Qassem Soleimani u šetnji povodom obilježavanja godišnjice Islamske revolucije u Teheranu, 11. februara 2016. (Foto: AFP/STR)
Qassem Soleimani u šetnji povodom obilježavanja godišnjice Islamske revolucije u Teheranu, 11. februara 2016. (Foto: AFP/STR)

Svijet je postao mnogo opasnije mjesto, upozorile su svetske sile, pozivajući na uzdržanost pošto je u intervenciji američke vojske ubijen visokopozicionirani iranski general Qassem Soleimani

Njemačka i Velika Britanija upozorile su da Iran snosi dio krivice, jer je, kako su ukazale, provocirao ubistvo koje je dramatično pojačalo tenzije na području Bliskog istoka.

Bijela kuća je na društvenoj mreži Twitter objavila da je Soleimani, glavnokomandujući elitnim iranskim jedinicama Kuds koga smatra odgovornim za iranske ofanzivne kampanje u svijetu, planirao napade na američke diplomate i vojnike u Iraku i širom regiona.

Francuska, Rusija i Kina, stalne članice Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u svojim reakcijama nisu skrivale zabrinutost poslije napada američkih snaga u kojem je poginuo Soleimani.

"Budimo se u mnogo opasnijem sveijtu - vojne eskalacije uvijek predstavljaju opasnost”, izjavila je Amelie de Montchalin, zamjenica francuskog ministra spoljnih poslova, u razgovoru za RTL radio.

"Kada se dešavaju takve akcije i operacije – produbljivanje napetosti je neizbježno”, istakla je ona.

Rusija je akciju američke vojske ocijenila “nepromišljenim” napadom, koji bi mogao da izazove ozbiljne posledice.

“Takve akcije ne pomažu rješavanju komplikovanih problema na Bliskom istoku – već vode u novu rundu napetosti”, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Istovremeno, zvanični Peking objavio je da je duboko zabrinut.

"Mir na Bliskom istoku i u regionu treba da bude sačuvan. Tražimo od svih strana, a posebno Sjedinjenih Država, da budu smirene, uzdrže se i izbjegnu produbljivanje napetosti", poručio je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Shuang​.

Velika Britanija i Njemačka su, u svojim reakcijama, iskazale razumijevanje za vojnu intervenciju koju je izvela američka vojska.

“Već dugo smo svjesni pretnji, koju su predstavljale jedinice Kuds koje je predvodio Qassem Soleimani. Poslije njegove smrti – tražimo od svih uključenih strana stišavanje tenzija”, izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominic Raab.

Njemačke vlasti ocijenile su da je američka intervencija bila reakcija na provokacije za koje je odgovoran Iran.

"Još su svježa sećanja na napade na tankere u Ormuskom moreuzu i saudijska naftna postrojenja. Osudili smo napade na koalicione trupe u Iraku kao i nedavne napade na američku ambasadu”, rekla je u ime njemačke vlade portparolka Ulrike Demmer​.

Komandant elitne iranske jedinice Kuds, general Qassem Soleimani, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodrom u Bagdadu, koji je naredio predsjednik Donald Trump, potvrđeno je iz Pentagona. Saopšteno je da je akcija izvedena kako bi se Iran odvratio od, kako je navedeno, planiranih napada.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG