Linkovi

Analitičari: Iran nema para da ratuje


Čovjek drži sliku ubijenog Qasema Soleimanija tokom današnjih demonstracija u Teheranu (Foto: AFP/Atta Kenare)
Čovjek drži sliku ubijenog Qasema Soleimanija tokom današnjih demonstracija u Teheranu (Foto: AFP/Atta Kenare)

Penzionisani general James Jones, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji, izjavio je za Glas Amerike da je akcija Sjedinjenih Država u eliminisanju jednog od najopasnijih svjetskih terorista prijeko potreban odgovor na politiku režima u Teheranu.

“Iran ostaje prijetnja sa kojom se moramo suočavati, ali ne tako što ćemo se sa tim pomiriti, već kontinuiranom izolacijom i direktnim odgovorom na neprihvatljive akte, ako je neophodno. Jednog dana, iranski narod će odbraniti svoju volju protiv režima i samo tada će region naći svoj mir”, kaže predsjednik Upravnog odbora Atlantskog savjeta.

Mehdi Parpanchi​, direktor Radija Farda, persijskog servisa Radija Slobodne Evrope kaže za Glas Amerike da ubistvo Qasema Soleimanija može da oslabi Iran i da će biti potrebni mjeseci, pa čak i godine da se nađe neko tako moćan kao što je Soleimani. On podsjeća da je Soleimani organizovao sve iranske saveznike u Siriji, Iraku i Jemenu, te da je teško naći zamjenu.

“Sjedinjene Države nisu eliminisale Qasema Soleimanija​, a da nisu mislile na posljedice, spremne su na sve što će se desiti. Ako reakcija Irana bude jaka, možete samo zamisliti kako će Amerika odgovoriti, i to punom snagom. Iran to sada ne želi, jer je u veoma lošoj poziciji, kako ekonomski, tako i kad je u pitanju podrška koju vlast ima. A kada nemate para i nemate podršku, ne želite rat”, kaže Parpanchi.

On je podsjetio da je upravo iranski vrhovni lider ajatola Ali Hamenei prije neki dan rekao da Iran ne želi rat sa Amerikom.

XS
SM
MD
LG