Linkovi

Analitičari: Iran nema para da ratuje


Čovjek drži sliku ubijenog Qasema Soleimanija tokom današnjih demonstracija u Teheranu (Foto: AFP/Atta Kenare)
Čovjek drži sliku ubijenog Qasema Soleimanija tokom današnjih demonstracija u Teheranu (Foto: AFP/Atta Kenare)

Penzionisani general James Jones, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji, izjavio je za Glas Amerike da je akcija Sjedinjenih Država u eliminisanju jednog od najopasnijih svjetskih terorista prijeko potreban odgovor na politiku režima u Teheranu.

“Iran ostaje prijetnja sa kojom se moramo suočavati, ali ne tako što ćemo se sa tim pomiriti, već kontinuiranom izolacijom i direktnim odgovorom na neprihvatljive akte, ako je neophodno. Jednog dana, iranski narod će odbraniti svoju volju protiv režima i samo tada će region naći svoj mir”, kaže predsjednik Upravnog odbora Atlantskog savjeta.

Mehdi Parpanchi​, direktor Radija Farda, persijskog servisa Radija Slobodne Evrope kaže za Glas Amerike da ubistvo Qasema Soleimanija može da oslabi Iran i da će biti potrebni mjeseci, pa čak i godine da se nađe neko tako moćan kao što je Soleimani. On podsjeća da je Soleimani organizovao sve iranske saveznike u Siriji, Iraku i Jemenu, te da je teško naći zamjenu.

“Sjedinjene Države nisu eliminisale Qasema Soleimanija​, a da nisu mislile na posljedice, spremne su na sve što će se desiti. Ako reakcija Irana bude jaka, možete samo zamisliti kako će Amerika odgovoriti, i to punom snagom. Iran to sada ne želi, jer je u veoma lošoj poziciji, kako ekonomski, tako i kad je u pitanju podrška koju vlast ima. A kada nemate para i nemate podršku, ne želite rat”, kaže Parpanchi.

On je podsjetio da je upravo iranski vrhovni lider ajatola Ali Hamenei prije neki dan rekao da Iran ne želi rat sa Amerikom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG