Linkovi

Putin: Rusija spremna za nuklearni rat ako bude ugrožena


Ruski predsjednik Vladimir Putin za viejem intervjua u Moskvi
Ruski predsjednik Vladimir Putin za viejem intervjua u Moskvi

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad u srijedu da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da će se, ako SAD pošalju trupe u Ukrajinu, to smatrati značajnom eskalacijom sukoba.

Putin je, govoreći samo nekoliko dana prije izbora od 15. do 17. marta, koji će mu sigurno dati još šest godina na vlasti, rekao da scenario nuklearnog rata nije "užurban" i da ne vidi potrebu za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

"Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je Putin (71) za televiziju Rossiya-1 i novinsku agenciju RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

Putin je rekao da SAD shvaćaju da će Rusija, ako rasporede američke trupe na ruskoj teritoriji - ili u Ukrajini - taj potez tretirati kao intervenciju.

"(U SAD) ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog obuzdavanja", rekao je Putin, donosilac konačnih odluka u najvećoj nuklearnoj sili svijeta.

Stoga, ne mislim da ovdje sve žuri ka tome (nuklearni sukob), ali mi smo spremni za to”.

Putinovo nuklearno upozorenje došlo je uz još jednu ponudu za razgovore o Ukrajini u sklopu novog posthladnoratovskog razgraničenja evropske sigurnosti. SAD kažu da Putin nije spreman za ozbiljne razgovore o Ukrajini.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine, a Putin je nekoliko puta upozorio da Zapad rizikuje da izazove nuklearni rat ako pošalje trupe da se bore u Ukrajini.

Putin je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je izazvalo rat punog razmjera nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga s jedne strane i proruskih Ukrajinaca i ruskih zastupnika s druge strane.

NUKLEARNI RAT?

U izbornoj godini u SAD, Zapad se bori s tim kako podržati Kijev protiv Rusije, koja sada kontrolira gotovo jednu petinu ukrajinske teritorije i naoružava se mnogo brže od Zapada i Ukrajine.

Kijev kaže da se brani od osvajačkog rata u imperijalnom stilu koji je osmišljen da izbriše njegov nacionalni identitet. Rusija kaže da su oblasti koje kontroliše u Ukrajini sada dio Rusije.

Putin je poslao niz javnih nuklearnih upozorenja SAD-u s ciljem obeshrabrivanja većeg angažmana u Ukrajini - potez za koji Kremlj kaže da bi označio klizanje u svjetski rat.

Washington kaže da nije vidio nikakve velike promjene u ruskom nuklearnom držanju, ali su Putinova javna nuklearna upozorenja – koja su u suprotnosti s krajnjim oprezom sovjetskog rukovodstva zbog takvih primjedbi – posijala zabrinutost u Washingtonu.

Putin je ponovio da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, koja postavlja uslove pod kojima će on upotrijebiti takvo oružje: općenito odgovor na napad upotrebom nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje, ili korištenje konvencionalnog oružja oružje protiv Rusije "kada je samo postojanje države ugroženo".

"Oružje postoji da bismo ga koristili", rekao je Putin. "Imamo svoje principe."
CNN je u subotu izvijestio da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena bila posebno zabrinuta 2022. da bi Rusija mogla koristiti taktičko ili nuklearno oružje na bojnom polju u Ukrajini.

Putin je rekao da nikada nije osjetio potrebu za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

RAZGOVORI

Putin je rekao da je Rusija spremna za ozbiljne razgovore o Ukrajini.

"Rusija je spremna za pregovore o Ukrajini, ali oni treba da budu zasnovani na stvarnosti - a ne na žudnji nakon upotrebe psihotropnih droga", rekao je Putin.

Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da su SAD odbile Putinov prijedlog o prekidu vatre u Ukrajini radi zamrzavanja rata nakon kontakata između posrednika.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije William Burns upozorio je ranije ove sedmice da će Kijev, ako Zapad ne pruži odgovarajuću podršku Ukrajini, izgubiti više teritorija u korist Rusije, što bi ohrabrilo kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Burns, bivši američki ambasador u Rusiji, rekao je Odboru za obavještajne poslove Senata da je u interesu SAD-a da podrže Ukrajinu kako bi joj se omogućilo da zauzme jaču poziciju prije pregovora.

Putin je rekao da nikome ne vjeruje i da će Rusiji biti potrebne pismene sigurnosne garancije u slučaju nagodbe.

Ne verujem nikome, ali garancije su nam potrebne, a garancije moraju biti precizirane, one moraju biti takve da bismo mi bili zadovoljni“, rekao je Putin.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG