Linkovi

Ukrajina pogodila naftna postrojenja u Rusiji


Legija Sloboda Rusije bori se u Donjeckoj oblasti Ukrajine
Legija Sloboda Rusije bori se u Donjeckoj oblasti Ukrajine

Rusija i Ukrajina razmijenile su raketne i napade dronovima rano u utorak, uz izvještaje o udaru na skladišta nafte i rafinerije u Rusiji i uništenju stambene zgrade u ukrajinskom Kupjansku.

Ukrajinske bespilotne letjelice korištene su za gađanje više ciljeva u širokom napadu na Rusiju i navodno su izazvale požare na dva velika naftna postrojenja, a naoružane grupe prešle su na rusku teritoriju.

Napadi su, kako je saopštilo ministarstvo, bili usmjereni na nekoliko energetskih objekata, uključujući Lukoilovu rafineriju Norsi, četvrtu po veličini u Rusiji, u regionu Nižnjeg Novgoroda, oko 775 kilometara od ukrajinske granice.

Još jedan dron udario je u skladište nafte u Orlu, 116 kilometara od Ukrajine.

Istovremeno, Legija Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon, koji se sastoje od ruskih državljana koji su se borili zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama u ratu, pokrenuli su prekogranične napade na teritoriju Rusije. Ova tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Kremlj je saopštio da su ruske snage odbile upade i nanijele velike gubitke oružanim grupama.

Tvrdnja Kremlja takođe nije mogla biti nezavisno provjerena.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su se napadi dogodili oko 3 sata ujutru po moskovskom vremenu, a da su korišteni tenkovi i oklopi transporteri da gađaju nekoliko lokacija u Rusiji, a ruske trupe su koristile rakete, artiljeriju i vazduhoplovstvo da odbiju napade.

Posljedice napada u Kupjansku
Posljedice napada u Kupjansku

U međuvremenu, ruski napad preko noći pogodio je stambenu zgradu u ukrajinskom Kupjansku.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je rusko bombardovanje izazvalo veliku štetu i nekoliko požara, ali nema neposrednih izvještaja o žrtvama.

U regionu Ternopolja na zapadu Ukrajine, regionalna vojna administracija izvijestila je da je ruska bespilotna letjelica oštetila infrastrukturu, ali za sada nema izvještaja o žrtvama.

Ukrajinska vojska je saopštila da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili 17 od 22 dronova koje je lansirala Rusija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG