Linkovi

SAD: 300 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu


Rakete lansirane iz američkog vojnog HIMARS sistema tokom zajedničkih vojnih vježbi na poligonu u Shoalwater Bayu, Australija, 22. jula 2023. Nova američka vojna pomoć Ukrajini uključivat će artiljerijske metke i municiju za HIMARS na ukrajinskim linijama fronta.
Rakete lansirane iz američkog vojnog HIMARS sistema tokom zajedničkih vojnih vježbi na poligonu u Shoalwater Bayu, Australija, 22. jula 2023. Nova američka vojna pomoć Ukrajini uključivat će artiljerijske metke i municiju za HIMARS na ukrajinskim linijama fronta.

Sjedinjene Države pružaju novu rundu vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti do 300 miliona dolara, što je prva takva najava od kraja decembra, u onome što su zvaničnici odbrane nazvali "ad hoc" paketom koji je omogućen kroz uštede u nabavci američke vojske.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan najavio je u utorak 55. paket predsjedničkih ovlaštenja za povlačenje (PDA) u Bijeloj kući i rekao da će uključivati artiljerijsku granu i municiju za HIMARS, oružje očajnički potrebno na ukrajinskim linijama fronta gdje su nestašice u izobilju.

"Ova municija će održati pucanje ukrajinskih topova neko vrijeme, ali samo kratko", rekao je Sullivan.

Sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Ryder, dodao je da će paket obezbijediti protivavionske rakete Stinger zajedno sa protivoklopnim sistemima. On je rekao da će artiljerijski meci uključivati 155 mm dvonamjenske poboljšane kasetne municije, za koje zvaničnici kažu Glasu Amerike da ih vojska više ne koristi.

Finansiranje za ovaj paket došlo je od ušteda ostvarenih u "višestrukim ugovornim akcijama tokom više mjeseci" gdje je vojska mogla "kupiti stvari po boljoj cijeni" nego što je prvobitno planirano, prema visokim dužnosnicima odbrane koji su razgovarali s novinarima pod uslovom anonimnosti.

On Ukraine’s Front Lines, Ammunition Dwindling
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Ovo je pomalo ad hoc ili jednokratni potez. Ne znamo hoće li i kada doći do ušteda u budućnosti, a svakako ne možemo računati na to kao na način poslovanja”, rekao je jedan od visokih dužnosnika odbrane.

U jednom primjeru koji su dali zvaničnici, vojska je prvobitno procijenila cijenu metaka od 25 mm na 130 dolara, ali je uspjela pregovarati o cijeni na 93 dolara.

Ušteđevine su zatim vraćene u američki fond za pomoć Ukrajini, proces koji se dogodio nekoliko puta, ali se u to vrijeme nije smatrao vrijednim vijesti jer fond ranije nije bio "propao", prema zvaničnicima odbrane.

Nedostatak od 10 milijardi dolara

Paket pomoći dolazi uprkos nedostatku sredstava Pentagona od oko 10 milijardi dolara za američko vojno oružje potrebno da se zamijeni ono koje je već poslano u Ukrajinu, a nedostatak za koji je potreban dodatni novac od Kongresa da bi se popravio, prema najvišim zvaničnicima odbrane.

Ne predviđamo vjerovatnu alternativu osim dodatnog finansiranja [nacrta] ili dodavanja tog novca u račun o izdvajanjima kako bismo postigli nadopunu koja nam je potrebna”, rekla je zamjenica ministra odbrane Kathleen Hicks novinarima u ponedjeljak.

Zvaničnici Pentagona su očekivali da će dobiti sredstva za popunu tih zaliha u dodatnom zahtjevu Bidenove administracije, koji je uključivao milijarde dodatnih dolara pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Međutim, Kongres tek treba da usvoji dodatni zakon o pomoći zbog argumenata o potrošnji i sigurnosti granica SAD-a.

Budući da je prošlo 15 mjeseci otkako je Kongres posljednji put odobrio novac za pomoć Ukrajini, zvaničnici odbrane kažu da je ministar odbrane Lloyd Austin izrazio zabrinutost u vezi bilo kakvih budućih povlačenja.

Odjel još uvijek ima oko 4 milijarde dolara ovlasti za slanje oružja u Ukrajinu, ali nema više novca odobrenog od strane Kongresa za popunjavanje Pentagonovih zaliha oružja.

"Imamo mogućnost da pomjerimo sredstva iz naših zaliha, ali bez mogućnosti da ih dopunimo, svoju spremnost izlažemo određenim rizicima", rekao je jedan visoki zvaničnik odbrane.

Nedostatak od 10 milijardi dolara vezan je za način na koji je Pentagon obračunao pomoć upućenu Ukrajini. Prošlog juna Pentagon je rekao da je precijenio vrijednost oružja poslanog Ukrajini za oko 6,2 milijarde dolara u posljednje dvije godine.

Prilikom izračunavanja svojih procjena paketa pomoći, Ministarstvo odbrane je računalo troškove koji su nastali za zamjenu oružja datog Ukrajini, dok je kazalo da je to trebalo da bude ukupan trošak stvarno poslanih sistema, rekli su zvaničnici tada za Glas Amerike.

Greška je Pentagonu pružila pravno pokriće potrebno za slanje veće pomoći Ukrajini, ali problem je ostao u tome što će biti potrebno više sredstava da se američke vojne zalihe popune novijim, skupljim oružjem.

Na pitanje Glasa Amerike zašto je Pentagon bio voljan da iskoristi svoju ušteđevinu da pošalje još pomoći Ukrajini, ali nije bio voljan da uroni u 4 milijarde dolara preostalih predsjedničkih ovlaštenja za povlačenje, jedan od visokih zvaničnika odbrane rekao je novinarima da "nedostaje jasnoća" Kongres o tome da li će odobriti dodatnu pomoć čini Pentagon “veoma nevoljnim da kopa dublju rupu”.

U ovom slučaju, ne kopamo dublje. Ostajemo izjednačeni, iako priznajemo da je Ukrajina u ovom trenutku u veoma teškoj poziciji”, dodao je zvaničnik odbrane.

XS
SM
MD
LG