Linkovi

Putin najavio nastavak ratovanja u Ukrajini i optužio Zapad da želi globalnu konfrotaciju


Obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, 21. februar 2023.
Obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina, 21. februar 2023.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je u obraćanju javnosti da će nastaviti sa ratom u Ukrajini i optužio NATO alijansu predvođenu SAD-om da „raspiruje vatru sukoba” u pogrešnom uvjerenju da bi mogla da pobijedi Moskvu u globalnoj konfrontaciji.

Osim obećanja o nastavku rata i upozorenja Zapadu na globalnu konfrontaciju, Putin je u obraćanju javnosti također pokušao da opravda rat, rekavši da je on nametnut Rusiji i da razumije bol porodica onih koji su pali u borbi.

„Narod Ukrajine je postao talac kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara, koji su efektivno okupirali ovu zemlju u političkom, vojnom i ekonomskom smislu”, rekao je Putin. „Oni namjeravaju da lokalni sukob transformišu u fazu globalne konfrontacije. Upravo tako mi to sve razumijemo i u skladu s tim ćemo reagovati, jer u ovom slučaju govorimo o postojanju naše zemlje.”

Ruske snage su pretrpjele tri velika preokreta na bojnom polju od početka rata, ali i dalje kontrolišu oko jedne petine Ukrajine.

Desetine hiljada ljudi je ubijeno, a Putin sada kaže da je Rusija upletena u egzistencijalnu bitku sa „arogantnim Zapadom”, za koji kaže da želi da rascijepi Rusiju i ukrade njene ogromne prirodne resurse.

Zapad i Ukrajina odbacuju taj narativ i kažu da širenje NATO-a na istok nije opravdanje za ono što kažu da je otimanje zemlje u imperijalnom stilu osuđeno na neuspjeh.

Izlazak iz nuklearnog sporazuma sa SAD

Putin je također rekao da će Rusija izaći iz posljednjeg preostalog sporazuma o kontroli naoružanja sa SAD i upozorio da je Moskva stavila u borbeno dejstvo novo kopneno strateško nuklearno oružje.

Rusija i SAD i dalje imaju ogromne arsenale nuklearnog oružja preostalog iz Hladnog rata čiji je broj trenutno ograničen sporazumom START, koji je dogovoren 2010. i ističe 2026. godine.


„Primoran sam danas da objavim da Rusija obustavlja svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da će Moskva testirati nuklearno oružje ako to bude potrebno, ali da neće prva.

„Ali ako SAD sprovedu testove, onda ćemo. Niko ne treba da ima opasne iluzije da globalni strateški paritet može biti uništen”, rekao je predsjednik Rusije.

Biden u Poljskoj

Pripreme za Bidenov govor u Varšavi.
Pripreme za Bidenov govor u Varšavi.

U toku dana se očekuje i obraćanje američkog predsjednika Joea Bidena iz Varšave, u koju je stigao poslije iznenadne jednodnevne posjete Kijevu.

Bijela kuća je saopštila da će Biden istaći rad na okupljanju šire podrške ukrajinskom narodu i posvećenost SAD da stoje iza Ukrajine „koliko god bude potrebno”.

„Godinu dana kasnije, Kijev stoji. Ukrajina stoji. Demokratija stoji”, rekao je Biden u ponedjeljak dok je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. „Amerikanci stoje uz vas i svijet stoji uz vas”.

Biden je najavio novu pomoć od 500 miliona dolara i rekao da će ove nedjelje biti donijete nove američke sankcije Rusiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG