Linkovi

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da ne napušta nuklearni sporazum sa SAD


Jens Stoltenberh
Jens Stoltenberh

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da žali zbog odluke Rusije da prekine svoje sudjelovanje u Novom START-u, bilateralnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja i pozvao Moskvu da to preispita.

Tokom zajedničke konferencije za medije s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom, održanom nedugo nakon što je predsjednik Vladimir Putin uputio upozorenje Zapadu zbog Ukrajine, Stoltenberg je rekao da je Rusija agresor.

"Predsjednik Putin je taj koji je započeo ovaj imperijalni osvajački rat... Kao što je Putin danas jasno dao do znanja, on se priprema za novi rat. Putin ne smije pobijediti... To bi bilo opasno za našu vlastitu sigurnost i cijeli svijet", dodao je Stoltenberg.

"Žalim zbog odluke Rusije da obustavi svoje sudjelovanje u sporazumu Novi START."

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba rekao je da, iako kapacitet za proizvodnju i isporuku streljiva u Ukrajini postoji, potrebna je koordinacija za njegovu isporuku na bojište.

"Kapacitet za proizvodnju (oružja) postoji. Kapacitet za isporuku postoji. Dakle, potrebna nam je koordinacija (...) za isporuku i to je ono o čemu smo danas razgovarali", rekao je Kuleba novinarima, javlja Reuters.

Stoltenberg je rekao da će NATO organizirati sastanak stručnjaka za nabavu kako bi "osigurali da Ukrajina ima oružje koje joj treba".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG