Linkovi

Blinken u Turskoj: Uvjeren sam da će Švedska i Finska uskoro postati NATO članice


Bliken i Cavusoglu, Ankara, 20. februar
Bliken i Cavusoglu, Ankara, 20. februar

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Bidenova administracija podržava prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj i izrazio uvjerenje da će se i Švedska i Finska uskoro pridružiti NATO savezu, pošto je u ponedjeljak posjetio Ankaru na razgovorima s turskim liderima.

Američki Kongres mora odobriti prodaju F-16 vrijednu 20 milijardi dolara, što uključuje turski zahtjev za 40 mlaznjaka i skoro 80 kompleta za modernizaciju.

Blinken je tokom zajedničke konferencije za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom rekao da ne može dati vremenski okvir za formalno obavještavanje Kongresa o predloženoj prodaji, ali da je aktivno komunicirao podršku Bidenove administracije za sporazum.

"Ovo je veoma važno za tekuću interoperabilnost NATO-a i za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država", rekao je Blinken.

Blinken se u ponedjeljak također sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali sastanak je bio zatvoren za novinare.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je u saopštenju da su Blinken i Erdogan razgovarali o podršci Ukrajini i američkoj pomoći Turskoj u naporima za oporavak od potresa.

Blinken i Erdogan
Blinken i Erdogan

Posjeta dolazi pošto su Turska i Mađarska ostale jedine članice NATO-a koje nisu odobrile pridruživanje Švedskoj i Finskoj alijansi u procesu koji mora biti jednoglasan.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države podržavaju prijem Švedske i Finske "što je prije moguće".

Rekao je da je "uvjeren da će ih NATO uskoro i formalno dočekati, a kada se to dogodi, to će povećati sigurnost svake članice NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, uključujući Tursku".

Turska je izrazila zabrinutost za sigurnost u vezi sa Švedskom, rekavši da je bila previše popustljiva prema grupama koje Turska smatra terorističkim organizacijama. Cavusoglu je rekao da sve strane moraju uvjeriti Švedsku da se pozabavi tim problemima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošle sedmice tokom svoje posjete Turskoj da je "sada došlo vrijeme" da Turska ratificira obje zemlje kao nove članice NATO-a.

Američka pomoć Turskoj

Sjedinjene Države šalju još 100 miliona dolara humanitarne pomoći Turskoj i Siriji kako bi pomogle tim zemljama da se izbore s razornim potresom u kojem je poginulo više od 46.000 ljudi, a milioni su ostali bez krova nad glavom.

Državni sekretar Antony Blinken pomaže američkom vojnom osoblju u dostavljanju pomoći u zračnoj bazi Incirlik u blizini Adane, Turska, 19. februar 2023.
Državni sekretar Antony Blinken pomaže američkom vojnom osoblju u dostavljanju pomoći u zračnoj bazi Incirlik u blizini Adane, Turska, 19. februar 2023.

Nova pomoć je dio ukupne američke pomoći od 185 miliona dolara i bit će dodijeljena međunarodnim i nevladinim grupama koje su uključene u napore spašavanja i oporavka.

Blinken, koji je u nedjelju boravio u posjeti Turskoj kako bi iz prve ruke sagledao razorne posljedice zemljotresa jačine 7,8 stepeni Richterove skale, rekao je da se nova pomoć može koristiti za kupovinu ćebadi, dušeka, paketa s hranom, tople odjeće, šatorai materijala za sklonište.

Pomoć će također biti podrška za lijekove i zdravstvene usluge, čistu vodu i sanitarne napore te programe koji podupiru obrazovanje djece i mladih pogođenih potresom.

Blinken je u nedjelju sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom obišao helikopterom neke od razorenih područja.

Sastanci visokog američkog diplomate u Turskoj uslijedili su nakon posjete Cavusoglua Washingtonu prošlog mjeseca.

Dva saveznika iz NATO-a pokušala su da poprave nesuglasice oko ruske invazije na Ukrajinu, kao i nastojanja Švedske i Finske da se pridruže alijansi.

Bez obzira na sve, spasioci su nastavili da izvlače ljude iz ruševina zemljotresa, ali čelnik državne agencije za odgovor na katastrofe rekao je da će se njihovi napori završiti u nedjelju.

Neke informacije su stigle od AP-a, AFP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG