Linkovi

Stoltenberg: Sada je vrijeme da Turska odobri pristup Finske i Švedske u NATO


NATO Secretary-General Jens Stoltenberg smiles during the North Atlantic Council round table meeting of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels, Feb. 15, 2023.
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg smiles during the North Atlantic Council round table meeting of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels, Feb. 15, 2023.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da je "vrijeme da ratificiramo i Finsku i Švedsku" kao nove članice saveza.

Govoreći na zajedničkoj press konferenciji u Ankari s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom, Stoltenberg je rekao da glavno pitanje nije hoće li dvije zemlje zajedno ratificirati, već da njihova ratifikacija dolazi "što je prije moguće".

Çavuşoğlu je rekao da bi Turska mogla odvojeno ocijeniti dvije ponude.

Turska i Mađarska jedine su članice NATO-a koje nisu ratificirale pristupanje Finske i Švedske u procesu koji mora biti jednoglasan.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za pridruživanje nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Turska je izrazila više nevoljkosti prema Švedskoj, optužujući tamošnju vladu da je previše popustljiva prema skupinama koje Turska smatra terorističkim organizacijama.

Stoltenberg je u četvrtak rekao da su i Švedska i Finska provele politike koje prepoznaju zabrinutost koju je Turska izrazila, te da će terorizam biti glavna tema na summitu NATO-a u julu.

"Ovo je odluka Turske", rekao je. “Turska vlada, turski parlament je taj koji odlučuje o pitanju ratifikacije.”

Neke informacije za ovaj izvještaj došle su od The Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG