Linkovi

Proširena lista Afganistanaca koji imaju pravo evakuacije u SAD


United States Afghan Translators
United States Afghan Translators

Podijelite Odštampaj Sjedinjene Američke Države (SAD) najavile su da proširuju akciju evakuisanja afganistanskih građana koji su domovini u opasnosti uslijed porasta nasilja talibana, dok vojno povlačenje SAD iz Afganistana ulazi u posljednje sedmice.

State Department objavio je 2. avgusta da sadašnji i bivši afganistanski zaposlenici američkih agencija za pomoć i razvoj, te drugih humanitarnih grupa koje se finansiraju iz američkih sredstava, kao i novinskih organizacija čije je sjedište u SAD sada ispunjavaju uslove za status izbjeglice u SAD.

Ova odluka došla je u vrijeme dok talibanski militanti nastavljaju ofanzivu zauzimanja teritorija u Afganistanu gdje su SAD-a i druge strane snage počele da se zvanično povlače u maju. Kraj američkog povlačenja planiran je za 31 avgust.

SAD su već počele evakuaciju hiljada podnosilaca zahtjeva za imigracione vize, koji su ugroženi mogućom odmazdom talibana, jer su radili za američku vladu.

U petak (30. jula) u SAD je stigla prva grupa od 200 ljudi od njih 2.500 koji su prošli sve korake za dobijanje vize i koji se očekuju u narednim sedmica,a.

Američka administracija ranije je saopštila da razmatra objekte širom SAD i u drugim zemljama gde bi mogli da budu smješteni podnosioci zahtjeva i njihove porodice.

Posebne vize dostupne su građanima koji su bili angažovani kao prevodioci ili na drugim poslovima za američku vladu nakon intervencije u Avganistanu koju su SAD predvodile od 2001. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG