Linkovi

SAD nude daljnju zračnu podršku afganistanskim trupama usred ofanzive talibana


SAD povećale zračne udare kojim podržavaju afganistanske snage.
SAD povećale zračne udare kojim podržavaju afganistanske snage.

Sjedinjene Države nastaviće izvoditi zračne napade kako bi podržale afganistanske snage suočene s napadom pobunjenih talibana, rekao je u nedjelju regionalni američki zapovjednik u momentu dok američke i druge međunarodne snage povlače trupe iz Afganistana.

Ofanziva talibana eskalirala je posljednjih sedmica, zauzevši ruralne četvrti i okolne prijestolnice, nakon što je američki predsjednik Joe Biden u aprilu rekao da će američke trupe biti povučene do septembra, čime je okončano dvadesetogodišnje strano vojno prisustvo.

"Sjedinjene Države povećale su zračne udare u znak podrške afganistanskim snagama tokom posljednjih nekoliko dana i spremni smo nastaviti ovaj povećani nivo podrške u narednim sedmicama, ako talibani nastave napade", rekao je američki general marinaca Kenneth "Frank" McKenzie na konferenciji za novinare u Kabulu.

McKenzie, koji predvodi Američko centralno zapovjedništvo, koje kontroliše američke snage za regiju koja uključuje Afganistan, odbio je da kaže hoće li američke snage nastaviti zračne napade nakon završetka njihove vojne misije 31. avgusta.

"Vlada Afganistana suočava se sa strogim testom u narednim danima... Talibani pokušavaju stvoriti osjećaj neizbježnosti njihove kampanje", rekao je.

Međutim, rekao je da talibanska pobjeda nije bila neizbježna i da je političko rješenje i dalje moguće.

Afganistanska vlada i talibanski pregovarači sastali su se u glavnom gradu Katara, Dohi, posljednjih sedmica, iako diplomate kažu da je bilo malo znakova suštinskog procesa od početka mirovnih pregovora u septembru.

Oslanjajući se na gubitke na bojnom polju, afganistanska vojska preispituje svoju ratnu strategiju protiv talibana, kako bi koncentrisala snage oko najkritičnijih područja poput Kabula i drugih gradova, graničnih prelaza i vitalne infrastrukture, rekli su afganistanski i američki zvaničnici.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u subotu da je prvi posao afganistanskih snaga sigurnosti bio da budu sigurni da mogu usporiti zamah talibana prije nego što pokušaju zauzeti teritoriju.

McKenzie je rekao da će vjerojatno doći do porasta nasilja, nakon zatišja tokom muslimanskog praznika prošle sedmice, te je rekao da bi se talibani mogli fokusirati na naseljena urbana središta.

"Moraće se suočiti s gradovima ukoliko žele pokušati osigurati svoj povratak na vlast", rekao je. "Mislim da se ne može unaprijed zaključiti da će oni biti u mogućnosti da zauzmu ova urbana područja."

XS
SM
MD
LG