Linkovi

Najnovije

Američki nadzornik o angažmanu SAD u Afganistanu: "Oholost" i "lažljivost"

Arhiv - Snage SAD mimoilaze se sa patrolom afganistanskih komandosa u okolini Džalabada, istočno od Kabula, Afganistan, aprila 2014.
Arhiv - Snage SAD mimoilaze se sa patrolom afganistanskih komandosa u okolini Džalabada, istočno od Kabula, Afganistan, aprila 2014.

Sadašnji i budući pokušaji Sjedinjenih Država da iskoriste svoju vojnu moć u inostranstvu mogli bi da imaju istu sudbinu kao skoro dvije decenije dug rat u Afganistanu, upozorio je nadzorni organ američke vlade, navodeći kao razlog ponavljanje neuspjeha najviših zvaničnika da uče iz svojih grešaka.

Specijalni generalni inspektor SAD za obnovu Afganistana John Sopko iznio je u četvrtak tu ocjenu tokom razgovora sa novinarima, optužujući redom najviše zvaničnike odbrane i diplomate da obmanjuju sami sebe, ali i američku javnost.

"Preuveličali smo, pretjerivali", rekao je Sopko u odgovoru na pitanje Glasa Amerike. "Naši generali jesu. Naši ambasadori jesu. Svi naši zvaničnici jesu, otišli bi u Kongres i pred američki narod sa 'Upravo smo zaokrenuli iza ćoška'."

"Toliko smo zaokrenuli iza ugla, da smo napravili okret od 360 stepeni (pun krug)", rekao je on. "Mi smo kao vrh."

Sopko je u obraćanju grupi novinara koji pišu o pitanjima odbrane rekao da, iako postoji "više razloga", SAD nisu uspjele da stvore efikasniju i kohezivnu afganistansku vojsku, te da je jedan od razloga "ta oholost da možemo nekako uzeti zemlju koja je bila pusta 2001. i pretvorimo je u malu Norvešku".

Ali drugi ključni faktor, rekao je, bila je "laž".

Najviši američki vojni lideri "znali su koliko je loša afganistanska vojska", rekao je Sopko, dodajući da su pokušavali da takve probleme skrivaju.

"Promijenili bismo stative"

"Svaki put kada smo imali problem sa afganistanskom vojskom, mijenjali smo stative", rekao je on. "Američka vojska je promijenila stative na golovima i olakšala prikazivanje uspjeha. I onda su, konačno, kada čak ni to nisu mogli više da čine, proglasili su tajnim alat za procjenjivanje".

Arhiv - Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Afganistana John Sopko
Arhiv - Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Afganistana John Sopko

Sopko je upozorio da je dio problema sa pripremanjem Afganistana za uspjeh takođe zavisio od odbijanja Washingtona tokom skoro 20 godina da planira dugoročni uspjeh.

"Uvijek smo isticali da smo imali nerealne rokove za sav naš rad", rekao je on, ukazujući na niz izvještaja njegove kancelarije u proteklih 12 godina.

"Generali sa četiri zvjezdice, vojni ambasadori sa četiri zvjezdice, ambasadori sa četiri zvjezdice natjerali su USAID (Američku agenciju za međunarodni razvoj) da pokuša da prikaže uspjeh u kratkim rokovima, za koje su i sami znali da nikada neće uspjeti", rekao je Sopko. "Ovi kratki rokovi, koji nemaju nikakvu osnovu u stvarnosti osim političke realnosti ciklusa izdvajanja ili čega već drugog, šta god da je trenutno popularno, osuđuju nas na propast."

"I to nažalost nije problem samo u Afganistanu", dodao je on. "Mislim da ćete ga pronaći u drugim zemljama u koje smo ušli."

Sopkova kritika u četvrtak uslijedila je neposredno nakon objavljivanja posljednjeg izvještaja njegove kancelarije, koji opisuje situaciju na terenu u Afganistanu kao "mračnu" i upozorava da bi se afganistanska vlada mogla suočiti sa "egzistencijalnom krizom".

Zvaničnici Pentagona i State Departmenta nisu odmah odgovorili na Sopkovu kritiku, ali su više puta branili napore SAD u Afganistanu i drugdje.

Prošle nedjelje najviši američki vojni oficir, predsjedavajući Združenim generalštabom general Mark Milley​, rekao je da su afganistanske snage dobro obučene i dobro opremljene, iako su talibani imali "strateški zamah".

On je također branio američki model poznat kao "obučavanje, savjetovanje i pomoć", nazivajući ga "najboljim pristupom" u borbi protiv terorizma.

See all News Updates of the Day

Escobar: Ponosno stojimo uz Bosnu i Hercegovinu

Escobar: Ponosno stojimo uz Bosnu i Hercegovinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Mi Bosnu i Hercegovinu vidimo kao dio evropske i euroatlanske porodice, i ponosno stojimo uz nju, poručio je Gabriel Escobar tokom prve proslave Dana državnosti BiH nakon pet godina u Washingtonu. Događaj je pratila novinarka Inda Swanke.

Hunter Biden poručio da je spreman da javno svjedoči u Kongresu

Hunter Biden tokom odmora u Nantucketu, Massachusetts, 24. novembar 2023. (foto: Rojters/Tom Brener)
Hunter Biden tokom odmora u Nantucketu, Massachusetts, 24. novembar 2023. (foto: Rojters/Tom Brener)

Sin predsjednika SAD, Hunter Biden, ponudio je da svjedoči javno pred Kongresom, čime je odgovorio na poziv kongresnih republikanaca u trenutku istrage specijalnog istražitelja i u momentu kada njegov otac vodi kampanju za reizbor.

Hunter Biden je odbio da svjedoči iza zatvorenih vrata, rekavši da bi time moglo da bude manipulisano. Ali, republikanac James Comer, predsjedavajući Odbora za nadzor u Predstavničkom domu, kaže da republikanci očekuju "punu saradnju" u skladu sa prvobitno upućenim pozivom za svjedočenje iza zatvorenih vrata.

Republikanci u Kongresu pokušavaju da predsjednika SAD povežu sa poslovima njegovog sina Huntera, u okviru istrage o opozivu Bidena.

Do sada nisu uspjeli da otkriju dokaze koji bi direktno ukazali na kršenje zakona od strane predsjednika. Ali, postavljaju se pitanja oko etičke dimenzije međunarodnog poslovanja porodice Biden, a članovi Kongresa kažu da to stvara lošu sliku o "trgovini uticajem", posebno kada je riječ o klijentima u inostranstvu.

Komer je istakao da Hunter Biden može ubuduće da svjedoči javno, ali da se očekuje da prvi iskaz Kongresu da iza zatvorenih vrata 13. decembra.

"Hunter Biden želi da igra po svojim pravilima, umjesto po pravilima svih ostalih. I to neće proći kod republikanaca u Predstavničkom domu", kaže kongresmen Jim Jordan.

Hunter Biden je rekao da je njegovo poslovanje legitimno, a njegov advokat ponudio je Bidenovo javno svjedočenje, umjesto iza zatvorenih vrata - jer se plaši manipulacije činjenicama.

Hunter Biden je ponudio da svjedoči 13. decembra - što je datum koji stoji u pozivu, ili dan kasnije.

Predsjednik Joe Biden nije mnogo govorio o procesima protiv njegovog sina, osim što je ocijenio da "nije uradio ništa loše".

Međutim, Biden može biti u problemu zbog procesa koji se vode protiv njegovog sina.

Anketa koji su radili agencija AP i Centar za istraživanje javnog mnijenja NORC u oktobru, pokazala je da 35 odsto Amerikanaca vjeruje da je Joe Biden postupao mimo zakona u vezi sa poslovima svog sina. Oko 33 odsto vjeruje da je predsjednik prekršio etičke norme, ali ne i zakon, a 30 odsto kaže da nije učinio ništa loše.

Hunter Biden je optužen za krivično djelo kupovine vatrenog oružja 2018. godine, kada je bio zavisnik od droga. Ta optužnica je podignuta u julu ove godine, a nakon što je propala njegova nagodba sa tužilaštvom u slučaju izbjegavanja plaćanja poreza.

Stoltenberg: Svjedoci smo povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu

Stoltenberg: Svjedoci smo povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

NATO će učiniti sve što je potrebno kako bi osigurao mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, kaže generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Zvaničnica SAD: Prijetnja koju predstavlja vještačka inteligencija zahtijeva nov pristup bezbjednosti

Logo Samita za bezbjednost vještačke inteligencije u blizini Londona, 26. oktobra 2023.
Logo Samita za bezbjednost vještačke inteligencije u blizini Londona, 26. oktobra 2023.

Potencijalna prijetnja koju predstavlja brzi razvoj vještačke inteligencije (AI) znači da zaštitne mjere moraju da budu ugrađene u sisteme od samog početka, a ne kasnije, rekla je u ponedjeljak visoka američka zvaničnica.

"Mi smo normalizovali svijet u kojem tehnološki proizvodi izlaze sa (proizvodne) linije puni ranjivosti i onda se od potrošača očekuje da zakrpe te ranjivosti. Ne možemo da živimo u takvom svijetu sa vještačkom inteligencijom", rekla je Jen Easterly, direktorica američke Agencije sa cyber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture.

"Previše je moćna, prebrzo se kreće", rekla je ona u telefonskom intervjuu poslije razgovora u Otawi sa Samijem Khourijem, šefom kanadskog Centra za cyber bezbjednost.

Easterly je govorila istog dana kada su agencije iz 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, odobrile nove smjernice o cyber bezbjednosti vještačke inteligencije koje se fokusiraju na siguran dizajn, razvoj, primjenu i održavanje, a koje su razvili Britanci.

"Moramo da posmatramo bezbjednost tokom cijelog životnog ciklusa tih AI kapaciteta", rekao je Khoury

Ranije ovog mjeseca, vodeći programeri vještačke inteligencije složili su se da rade sa vladama na testiranju novih graničnih modela prije nego što budu pušteni u prodaju kako bi pomogli u upravljanju rizicima tehnologije koja se brzo razvija.

"Mislim da smo uradili onoliko koliko smo mogli u ovom trenutku da pomognemo da se okupimo sa nacijama širom svijeta, sa tehnološkim kompanijama, kako bismo iz tehničke perspektive sagledali kako da izgradimo ove kapacitete što je bezbjednije moguće", rekla je Easteryl.

Rusija ponovo produžila pritvor američkom novinaru

Novinar Evan Gerškovič stoji u staklenom kavezu za optuženike u sudnici u Moskvi, u Rusiji, 10. oktobra 2023.
Novinar Evan Gerškovič stoji u staklenom kavezu za optuženike u sudnici u Moskvi, u Rusiji, 10. oktobra 2023.

Ruski sud produžio je pritvor američkom novinaru Evanu Gerškoviču do 30. januara 2024. godine.

Produženje za dva mjeseca objavljeno je poslije ročišta iza zatvorenih vrata u utorak.

Gerškovič, reporter Wall Street Journala, uhapšen je pod optužbom za špijunažu u martu dok je bio na putovanju u Jekaterinburgu.

Geršković i američki dnevni list demantovali su optužbe, a američka vlada je saopštila da je on pogrešno pritvoren.

Rusija nije objavila nikakve dokaze u prilog optužbama za špijunažu.

U izvještaju su korišyene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG