Linkovi

Donald Trump - treći predsjednik SAD opozvan u Predstavničkom domu


House members vote as House Speaker Nancy Pelosi of Calif., stands on the dais, during a vote on article II of impeachment against President Donald Trump, Wednesday, Dec. 18, 2019, on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)
House members vote as House Speaker Nancy Pelosi of Calif., stands on the dais, during a vote on article II of impeachment against President Donald Trump, Wednesday, Dec. 18, 2019, on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)

Donald Trump je u srijedu veče postao treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Riječ o istorijskom koraku, koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podijeljene Amerike, navodi agencija Reuters.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je prijedlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trumpa da je zloupotrijebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsjednika SAD Joea Bidena, jednog od favorita za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsjednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je „18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsjednik“.

Pelosi se zahvalila predsjedavajućem Odbora za pravosuđe Jerroldu Nadleru i predsjedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Schiffu koji su sprovodili istragu i sastavili prijedlog o opozivu Donalda Trumpa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsjedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji“, rekla je Pelosi.

Bijela kuća: Trump spreman za naredne korake

Bijela kuća je poslije glasanja saopštila da je "Trump spreman za naredne korake i uvjeren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti na suđenju u Senatu".

"Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prijestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsjednika u Predstavničkom domu. Demokrate su odlučile da djeluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsjednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Trump je govorio na mitingu u Michiganu, na kojem je rekao da je proces opoziva "politički samoubilački marš" za Demokratski stranku.

"Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču", rekao je Trump.

Ubzro poslije okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

"Poslije tri godine mračnog lova na vještice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca", naglasio je američki predsjednik, tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu "od prvog dana".

O smjeni - na suđenju u Senatu

Opoziv Trumpa ne znači i njegovu smjenu s položaja - o tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog mjeseca. Ni jedan predsjednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smijenjen s položaja uprkos opozivu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trumpa.

Ni jedan republikanski senator nije nagovijestio da će to uraditi, pa je izvjesno da će Tramp ostati na položaju predsjednika. Lider republikanske većine Mitch McConnell ranije je poručio da nema šanse da će Trump biti smijenjen.

Debata o opozivu

Debatu je otvorila predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi riječima da će članovi Kongresa, ako ne djeluju sada, zapostaviti svoje dužnosti.

Ponovila je da su utvrđene činjenice da je predsjednik prekršio Ustav, da je prijetnja za nacionalnu bezbjednost i integritet izbora i da je počinio prijestupe zbog kojih bi trebalo da bude opozvan.

„A kada je otkriveno šta radi, počeo je sa do kategoričnom i do sada neviđenom kampanjom opstrukcije i sukobljavanja sa Kongresom”, kazala je Pelosi.

Republikanski predstavnik u Kongresu Doug Collins ponovio je da predsjednik nije učinio ništa od onoga što mu se stavlja na teret i da demokrate žele da ga opozovu otkad su u novembru 2018. osvojile većinu u Predstavničkom domu.

On je istakao da „demokrate ne mare za činjenice, već samo žele da opoziv predsjednika završe što prije”.

„Ovo je opoziv baziran na pretpostavkama”, rekao je republikanski predstavnik u Kongresu.

Uživo iz Predstavničkog doma

Predsjednik Donald Trump je reagovao na Twitteru i napisao da „radikalna ljevica iznosi užasne laži i da je riječ o napadu na Ameriku i Republikansku partiju”.

Predstavnici u Kongresu sastali su se u 9 sati ujutru po lokalnom vremenu i trebalo je da glasaju o pravilima debate koja je noć prije usvojio Administrativni odbor.

Ipak, republikanska manjina je predložila da se sjednica odloži, pa je izjašnjavanje o tom prijedlogu pomjerilo i planirani dnevni red. Prijedlog nije usvojen.

Prema pravilima koja su određena u utorak, Predstavnički dom će održati debatu, koja će trajati šest sati, na kojoj će se raspravljati o o dvije osnove za opoziv Trampa - zloupotrebu položaja, tako što je tražio ukrajinsko miješanje u izbore 2020. godine i opstrukciji Kongresa, tako što je ignorisao obavezujuće zahtjeve zakonodavaca da članovio njegove administracije svjedoče ili predaju dokumenta neophodna u istrazi.

Glasanje o opozivu očekuje se u srijedu uveče, otprilike u isto vrijeme kada će predsjednik Trump govoriti na skupu u saveznoj državi Michigan, u okviru svoje kampanje za reizbor.

S obzirom da demokrate kontrolišu Predstavnički dom, očekuje se da će prijedlog opoziva biti usvojen, uprkos protivljenju manjinskih republikanaca. Suđenje u Senatu, koje se očekuje u januaru, biće potpuno druga priča, s obzirom da to tijelo kontrolišu republikanci, a za osudu i smjenu predsjednika neophodna je dvotrećinska većina. Stoga je prilično izvjesno da će Trump ostati predsjednik.

Prije današnjeg glasanja, Trump je na Twitteru kritikovao istrage protiv i ponovio da "nije uradio ništa pogrešno".

"Nisam zabrinut!" napisao je.

Donald Trump
Donald Trump

Pismo Nancy Pelosi

Predsjednik Donald Trump je dan uoči očekivanog opoziva u Predstavničkom domu, optužio demokrate "za nelegalan, stranački pokušaj puča" i "proglašavanje rata američkoj demokratiji", dok pokušavaju da ga smijene s položaja zbog vršenja pritiska na Ukrajinu, da istraži političkog rivala Joea Bidena.

Trump je proces opoziva oštro kritikovao u pismu predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nancy Pelosi, koje je objavljeno dok demokrate i republikanci u Predstavničkom domu raspravljaju o smjernicama za debatu prije istorijskog glasanja o opozivu koje je planirano za srijedu.

"To nije ništa više od nelegalnog, stranačkog pokušaja puča koji će, na osnovu nedavnog raspoloženja, propasti na biralištima", napisao je Trump aludirajući na predsjedničke izbore naredne godine i optužio demokrate da "nastavljanjem nevažećeg procesa opoziva" krše odanost Ustavu i proglašavaju "otvoren rat američkoj demokratiji".

Američki lider je takođe optužio demokrate za "izvrtanje pravde i zloupotrebu položaja" zbog napora da ga smijene s položaja. Ponovio je da nije uradio ništa pogrešno kada je tražio od strane zemlje da istraži političke rivale, i napao demokrate što se fokusiraju na opoziv, a ne na neka druga pitanja.

Trump je poručio da ne vjeruje da će njegovo pismo promijeniti nešto, ali da iznosi svoje primjedbe "zbog istorije".

Duga rasprava o pravilima debate

Administrativni odbor Predstavničkog doma na maratonskom sastanku odlučuje o tome koliko će trajati debata o opozivu prije nego što članovi donjeg doma Kongresa budu glasali o dvije osnove za opoziv Trumpa - zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Sastanak administrativnog odbora mogao bi da traje i 12 sati, u zavisnosti od toga koliko članova Predstavničkog doma odluči da učestvuje u raspravi.

Odbor će na kraju utvrditi parametre za debatu, prije glasanja o opozivu koje će zaključiti višemjesečnu istragu koja je duboko podijelila američku javnost uoči izbora za predsjednika i Kongres naredne godine.

Očekuje se da će Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, glasati za Trampov opoziv. To ne znači automatsku smjenu predsjednika, već se o tome odlučuje na suđenju u Senatu, koji kontrolišu republikanci. Republikanski senatori podržavaju Trumpa i malo je vjerovatno da će glasati za njegovu smjenu.

McConnel protiv izvođenja svedoka

Lider većine u Senatu Mitch McConnell​ ocijenio je u utorak da Predstavnički dom ne bi trebalo da glasa za opoziv Trumpa, uzimajući u obzir "manjkavosti" u cijelom slučaju.

Takođe je odbacio zahtjev lidera demokrata Chucka Schumera da na suđenju u Senatu, između ostalih, svjedoče šef kabineta Bele kuće Mick Mulvaney i bivši savhetnik za nacionalnu bezbhednost John Bolton.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell​
Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell​

"Nije posao Senata da očajnički traga za načinima da se dođe do presude da je kriv. Ako je slučaj demokrata toliko pun nedostataka i toliko tanak, odgovor nije da sudija i porota to riješe u Senatu", rekao je McConnel i dodao da "brzopleta" istraga demokrata o opozivu nije došla ni blizu do "praga za opoziv jednog izabranog predsjednika, a kamoli za njegovu prvu smjenu u američkoj istoriji".

On je kasnije, na konferenciji za novinare, rekao da opoziv nije sudski, već politički proces i da on nije neutralan kada je reč o tome da li bi Trump trebalo da bude smijenjen s položaja predsjednika.

Schumer je rekao da je suđenje bez svjedoka "prevara" i poručio da McConnel želi da Senat da pomogne u "zataškavanju".

Demokrate optužuju Trumpa da je zloupotrijebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsjednika SAD Joea Bidena, jednog od favorita za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsjednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Trump odbacuje optužbe i tvrdi da je riječ o prevari. U utorak je na Twitteru napisao da je reč o "prevari demokrata", a sebe je nazvao "najomiljenijim predsjednikom".

"Ne brinite, nisam uradio ništa pogrešno. U stvari, oni jesu", napisao je Trump.

"Povoljniji teren"

Očekuje se da će se o Trumpovom opozivu u Predstavničkom domu glasati po partijskoj liniji. Pojedine demokrate, koje zastupaju okruge u kojima je Trump osvojio najviše glasova na izborima 2016. godine, saopštile su u ponedjeljak da će glasati za opoziv.

"Glasaću za opoziv, iako znam da će Senat vjerovatno osloboditi predsjednika optužbi, u okviru stranačkog teatra u kojem republikanci i demokrate u Washingtonu nastupaju uznemiravajuće dobro", saopštio je demokratski kongresmen iz Ben McAdams.

Trump će biti na povoljnijem terenu u Senatu, koji bi trebalo da u januaru razmotri optužbe protiv predsjednika o čijoj smjeni se odlučuje dvotrećinskom većinom.

Republikanci imaju 53 od 100 mjesta u Senatu, i najmanje 20 republikanskih senatora bi zajedno sa svim demokratama trebalo da glasa za Trumpovu smjenu. Ni jedan republikanski senator nije do sada nagovijestio da je spreman da to uradi.

XS
SM
MD
LG