Linkovi

Opoziv Trumpa: Bijela kuća se priprema za bitku u Senatu


Donald Trump
Donald Trump

Dok se demokrate u Zastupničkom domu Kongresa pripremaju glasati za opoziv američkog predsjednika, Bijela Kuća svoj fokus pomjera sada na Senat, u kojem su većina republikanci. U Senatu će, najvjerovatnije, početkom januara biti suđenje predsjedniku nakon izglasavanja opoziva u Zastupničkom domu. Predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici planiraju brzu, sveobuhvatnu i agresivnu odbranu.

Decembar mjesec je obično vrijeme za zabave, smijeh i radost pred praznike. Ovog puta, međutim, Bijela kuća se priprema za važnu bitku.

Ove nedjelje, kako se očekuje, Zastupnički dom Kongresa će glasati da predsjednik bude opozvan, prema optužbama za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa.

Predsjednik se potom suočava sa suđenjem u Senatu, za šta demokrati zahtijevaju ispitivanje dodatnih svjedoka, uključujući vršitelja dužnosti šefa kabineta predsjednika, Micka Mulvaneyja, kao i bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

„Oni će možda predstaviti dokaze koji oslobađaju predsjednika, no moguće je da će biti i otežavajućih dokaza, ali se sve to mora saslušati”, kaže Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.

Capitol Hill
Capitol Hill

Do sada je taktika Bijele kuće u ovom procesu bila protuoptužba, tvrdnje da je istraga potaknuta isključivo stranačkom netrpeljivosti. Do sada je to bilo efikasno u održavanju popularnosti predsjednika kod svih onih koji su prvobitno glasali za njega.

„Sve dok predsjednik održava jakom svoju glasačku bazu, i dok mu ona ostaje vjerna, i senatori će pomisliti: ‘Pa nije meni ni od kakve koristi da se okrenem protiv predsjednika, a čeka me vlastiti reizbor'”, kaže Todd Belt sa Univerziteta George Washington.

Sada kada cijeli proces prelazi u Senat s republikanskom većinom, i strategija Bijele kuće se mijenja. Administracija surađuje s najviše rangiranim republikancima da se suđenje u Senatu završi brzo, s minimalnom političkom štetom.

“Saslušao sam Mitcha, saslušao sam Lindseyja, vjerujem da su obojica senatora složni u tome kako pristupiti senatskom suđenju. Ja ću učiniti sve što oni traže, meni je svejedno”, kaže američki predsjednik Donald Trump.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell je obećao totalnu koordinaciju sa Bijelom kućom. Ali, kritičari ga zbog toga optužuju da nije sačuvao obaveznu nepristrasnost.

„To je strategija koja je do sada funkcionirala dobro za senatora McConnell-a. On da nagovijestiti gdje je usmjerena njegova lojalnost, da nagovijesti šta će uraditi, a šta neće. On uvijek pretpostavlja šta to republikanci očekuju od njega, šta žele da kaže”, kaže Vanessa Beasley sa Univerziteta Vanderbilt.

Joe Biden
Joe Biden

A druga strategija je nastaviti napade na demokratske predsjedničke kandidate, posebno Joea Bidena, aludirajući da je korumpiran jer je sinu dozvolio da bude u odboru ukrajinske gasne kompanije, kada je on bio potpredsjednik države. Te optužbe istinski mogu naškoditi Bidenu.

Senator Joe Biden do sada odbija zahtjeve da on svjedoči kada počne senatsko suđenje Trumpu, kako bi se skrenula pažnja s njega samoga.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG