Linkovi

Odbrojavanje do Trumpovog opoziva, smjena malo vjerovatna


Zgrada Kongresa SAD na Capitol Hillu (Foto: AP)
Zgrada Kongresa SAD na Capitol Hillu (Foto: AP)

Donald Trump će ove nedjelje vjerovatno ući u istoriju kao treći američki predsjednik koji je opozvan u Predstavničkom domu, na osnovu optužbi da je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Joea Bidena. Donji dom američkog Kongresa će, kako se očekuje, o Trumpovom opozivu vjerovatno izjašnjavati u srijedu.

S obzirom na to da demokrate imaju većinu, očekuje se da će glasati za opoziv američkog lidera, nakon čega se u Senatu odlučuje da li će Trump, koji odbacuje optužbe za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, biti smijenjen s položaja predsjednika.

Donji dom Kongresa će se ove nedjelje izjašnjavati o opozivu predsjednika, tek treći put u američkoj istoriji. Uoči glasanja, Donald Trump i dalje kritikuje proces kao prevaru.

“Koristiti moć opoziva je sramno za ovu zemlju”.

Međutim, demokrate imaju većinu i gotovo je sigurno da glasati za Trumpov opoziv.

“Ovaj predsjednik je tražio od stranih zemalja da se miješaju u izbore 2016. godine. To otvoreno traži i za izbore 2020. godine i stalna je prijetnja za našu nacionalnu bezbjednost. Da li imamo ustavnu demokratiju ili monarhiju, u kojoj predsjednik ne odgovara za svoje postupke? O tome se ovdje odlučuje”, rekao je predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma ​Jerrold Nadler.

Republikanci pak tvrde da predsjednik nije uradio ništa pogrešno i da je njegov sporni razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim bio pokušaj da se riješi pitanje korupcije u Ukrajini, a ne da se poboljšaju Trumpove šanse za reizbor. Takođe optužuju demokrate da su uvijek željele da opozovu Trumpa.

“Unaprijed su odlučili da će to uraditi bez obzira na posljedice. Nisu imali dokaze, nije bilo krivičnog djela, ali su ipak to uradili i sada nanose ogromnu štetu zemlji”, rekla je ​Debbie Lesko, članica Predstavničkog doma iz Arizone.

Glasanjem za Trumpov opoziv u Predstavničkom domu, otvara se put za suđenje u Senatu, u januaru, na kojem će se dvotrećinskom većinom donositi odluka o tome da li će Tramp biti smijenjen s položaja.

Republikanci imaju većinu u tom domu Kongresa i malo je vjerovatno da će glasati za Trumpovu smjenu.

Donald Trump
Donald Trump

“Ne vidim na koji način biste mogli da navedete 20 republikanskih senatora da glasaju za smjenu Donalda Trumpa. Ako tako glasaju, mogli bi lijepo da podnesu ostavku, jer ne bi dugo služili poslije takvog glasa”, smatra ​Larry Sabato, profesor na Univerzitetu Virginia.

Pojedini, među njima i Lindsay Graham, već su se izjasnili protiv tog poteza.

“Već sam donio odluku. Ne krijem činjenicu da prezirem optužbe i proces opoziva. Nisu mi potrebni svjedoci”.

Ted Cruz je sličnog mišljenja.

“Imaćemo fer proces, ali se ništa neće dogoditi, jer činjenice ne postoje”.

Međutim, demokrate ističu da senatori, koji na suđenju imaju ulogu porotnika, moraju biti nepristrasni i kritikuju republikance zbog koordinacije sa Bijelom kućom.

“Nadam se da će senatori insistirati na tome da dobiju dokumenta, čuju svjedoke i sami donesu odluku”, rekao je ​Adam Schiff, predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja u Predstavnikom domu.

Lider demokrata u Senatu Chuck Schumer zatražio je da na suđenju, između ostalih, svjedoče šef kabineta Bijele kuće Mick Mulvaney​ i bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton, koji su odbili da sarađuju u istrazi.

Iako je pitanje Trumpovog opoziva podijelilo zemlju, demokrate tvrde da je javno mnijenje na njihovoj strani.

“Javnost misli da bi ona trebalo da odlučuje o tome ko je predsjednik SAD, a ne neka strana sila. Smatra da niko nije iznad zakona i da bi predsjednik trebalo da odgovara zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa”, ​rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Ni jedan američki predsjednik nije smijenjen s položaja, kao rezultat procesa opoziva. Richard Nixon je podnio ostavku prije nego što je opozvan, dok su Bill Clinton i Andrew Johnson koji su opozvani u Predstavničkom domu, oslobođeni na suđenju u Senatu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG